Kakao er hjerteføde

Nederlandske forskere har funnet ut at sjokolade er godt for hjertet. Som om vi ikke visste det fra før…

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Ingenting er bedre enn forskning som legitimerer våre laster, og denne gangen er det National Institute for Public Health and the Environment i Nederland som har gjort en hederlig innsats.

De kartla kakaoinntaket til 470 eldre menn, som senere ble fulgt igjennom 15 år. Da viste det seg etter hvert at menn med jevnlige doser kakao i kosten, hadde lavere blodtrykk og mindre risiko for å dø av hjerte- og karsykdommer.

De så i det hele tatt ut til å ha mindre risiko for å dø av noen som helst spesifikk grunn.

Kakaoundersøkelse

Den heldige studien startet i 1985, da forskeren Brian Buijsse og kollegaene hans for første gang undersøkte ei gruppe på 470 menn mellom 65 og 84 år. Hele hurven fikk en helsesjekk, før de fylte ut spørreundersøkelser om kostholdet sitt.

Så delte forskerne gubbene inn i tre grupper, alt etter hvor mye kakao de hadde i kosten.

Senere ble alle gruppene kalt inn til nye sjekker og utspørringsrunder både i 1990 og i 1995. Etter siste sjekk fulgte forskerne med på både sykdom og død ved hjelp av informasjon fra sykehus og andre instanser.

Og resultatene peker i retning av at kakao er godt for både det ene og det andre.

Friskere

Mennene som regelmessig hev innpå litt kakao i en eller annen form så ut til å ha lavere blodtrykk enn resten av gjengen. Og de som spiste mest av herligheten halverte faktisk risikoen for å dø av hjerte- og karsykdommer.

Disse mennene så i det hele tatt ut til å ha en bedre sjanse til å overleve, mener forskerne, som har kontrollert at andre faktorer som vekt, røyking, alkohol, trening og kaloriinntak ikke påvirket resultatet.

Akkurat hvorfor sjokoladen er så bra, er de imidlertid ikke helt sikre på.

Flere gode stoffer

Et lavere blodtrykk er nemlig ikke nok til å forklare hvorfor risikoen for å dø av hjertesykdom sank.

Det er mulig at effektene skyldes spesielle kjemikalier ved navn flavan-3-oler som finnes i kakaoen, spekulerer forskerne. Eller kanskje årsaken ligger i at kakaobønnene er så rike på antioksidanter?

Uansett årsak er dette intet mindre en fantastisk nytt for oss ikke kan få nok av narkotikumet. Kanskje best å øke de daglige rasjonene, før det blir usunt igjen?

Referanse:

Artikkelen publiseres i JAMA-journalen Archives of Internal Medicine, 27. februar 2006, 166, s. 411-417.

Powered by Labrador CMS