Milliardsummer for landbruket

Franske forskere har regnet på verdien av arbeidet bier og andre pollinatorer gjør for landbruket.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Hvis biene forsvinner fra jordens overflate, har menneskene bare fire år igjen å leve, skal Albert Einstein en gang ha uttalt.

Det er dramatiske ord. Men så er det også liten tvil om at biene har en enorm betydning, og at det derfor er grunn til bekymring når det rapporteres om omfattende nedgang i antallet bier.

Biene spiller blant annet en ikke ubetydelig rolle i landbruket. Når biene stikker så svir det for landbruket. Store deler av landbruksproduksjonen er rett og slett avhengig av pollinering, eller bestøvning, fra bier eller andre pollinatorer.

Milliardsummer

Men er det mulig å regne seg fram til den økonomiske verdien av arbeidet pollinatorene gjør for verdens avlinger?

Vel, forskere ved Frankrikes største forskningsinstitusjonen CNRS og landets nasjonale institutt for landbruksforskning (INRA) har uansett gjort et anslag.

Den totale økonomiske verdien av arbeidet pollinatorene gjorde for verdens landbruksproduksjon rettet mot menneskelig konsum var i 2005 på 153 milliarder euro (rundt 1 370 milliarder norske kroner), ifølge forskernes regnestykke.

Det tilsvarer 9,5 prosent av den økonomiske verdien av landbruksproduksjonen rettet mot menneskelig konsum.

Regnestykket baserer seg på data over forskjellige planters avhengighet av pollinering og data fra FNs organisasjon for ernæring og landbruk (FAO). Studien er presentert i tidsskriftet Ecological Economics.

Frukt og grønt

Forskerne viser blant annet til at det meste av produksjonen av frukt, grønnsaker, olje- og proteinholdige planter, nøtter, krydder og kaffe er avhengig av pollinatorene.

Avhengigheten av pollinatorene varierer imidlertid geografisk og fra plante til plante.

Ifølge avisa le Figaro vises det blant annet til dyrkingen av kiwi, som er fullstendig avhengig av pollinatorene.

Når det gjelder geografiske forskjeller vises det til at i Europa er landbruket i middelhavslandene mer avhengig av pollinatorene enn landbruket i landene lenger nord.

Pollinatorene bidrar ifølge forskerne gjennomsnittlig med ni prosent av produksjonen i Frankrike, tolv prosent i Italia og elleve prosent i Spania, mot en til sju prosent for landene nord i EU.

Referanse:

Gallai N, Salles J-M, Settele J, Vaissière B, “Economic valuation of the vulnerability of world agriculture confronted with pollinator decline”. ECOLOGICAL ECONOMICS. August 2008.

Powered by Labrador CMS