Tror omega-3 øker risikoen for allergi hos småbarn

Flerumettede fettsyrer er kjent for å kunne hindre allergi og styrke immunforsvaret, men en ny studie snur dette på hodet.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Illustrasjonsfoto: Colourbox)

I samarbeid med: 

Denne saken er produsert av NRK.

Studien er utført av forskere Universitetet i Gøteborg og ble publisert i tidsskriftet Plos One torsdag

Mens den gjengse oppfatning har vært at flerumettede fettsyrer hindre allergi og styrker immunforsvaret, snur den nye studien dette på hodet.

De svenske forskerne har testet hva slags effekt omega-3 har hos spedbarn og studert blodprøver fra spedbarn som har utviklet allergi senere i livet, skriver SVT.

– Tvilsom anbefaling til gravide

– Til vår store overraskelse fikk vi et veldig tydelig resultat. Jo høyere nivåer av flerumettet fett forsøksdyrene fikk i seg, desto større sannsynlighet var det for at de tilhørte de allergiske gruppene, forteller forsker Agnes Wold til den svenske statskanalen.

Ifølge Wold fant de samme tendensen for omega-3 og omega-6-fettsyrer, men de var mest fremtredende for omega-3.

– Vi tror ikke at fisk har en negativ affekt, men dersom resultatene våre står seg, så viser det at det er svært tvilsomt å anbefale flerumettet fett til gravide eller å tilsette flerumettet fett i barnemat, sier Wold.

Uventet kontroversielt

Wold sier til SVT at de ikke hadde sett for seg å ende opp med så kontroversielle resultater da de innledet studien.

– Til å begynne med trodde vi selv at fettsyrene kunne beskytte mot utvikling av allergi. Men da vi gjennomførte dyreforsøk, oppdaget vi til vår overraskelse at musene som fikk fiskeolje i maten dannet flere antistoffer og utviklet allergi. Det var ganske kontroversielt, siden man har trodd at omega-3-fettsyrene skulle være gunstig mot allergi. sier professor Ann-Sofie Sandberg ved Chalmers tekniska högskola i Gøteborg.

Forskerne har så langt bare studert effekten hos mus, og det er derfor for tidlig å konkludere med at det samme gjelder for mennesker.

Undersøkte gamle blodprøver

Men takket være en beholdning med gamle blodprøver fra tre forsøksgrupper med rundt 120 13-åringer, samt navlestrengsprøver fra barnas fødsel, kunne forskerne komplementere resultatene fra dyreforsøkene.

I to av gruppene hadde barna i 13-årsalderen utviklet sykdommer som astma, høysnue og eksem.

De sammenlignet blodet fra navlestrengene med tenåringsblodet, og det viste seg at det var stor forskjell på omega-3-innholdet i blodet til de forskjellige testgruppene.

– De friske barna hadde det laveste nivået av omega-3 i navlestrengsblodet. De hadde i stedet et større nivå av enkelmettet fett, blant annet oljesyre som vi finner i olivenolje, sier Wold.

– Immunforsvaret må aktiviseres

Man tror at årsaken til at barn utvikler allergi et at immunforsvaret deres ikke aktiveres som det skal når de er spedbarn.

Barn trenger å utsettes for bakterier for at immunsystemet skal aktiveres og fungere optimalt.

– Det at man er så positive til umettet fett generelt og omega-3 spesielt, skyldes at har sett de positive effektene det har hos voksne med åreforkalkning. Men man kan ikke overføre konklusjonene fra dette over til spedbarn, sier Wold.

Likevel ønsker ikke forskerne å gi kresne barn et påskudd for å lure seg unna fiskemiddagen.

– Fisk er så mye mer enn omega-3. Man kan ikke konkludere ut fra vår studie med at gravide og unge barn ikke skal spise fisk, sier Sandberg, ifølge AFP.

Økt kreftfare?

Nylig publiserte også forskere fra det britiske nasjonale kreftforskningsinstituttet en studie som viser at inntak av omega-3-tilskudd var forbundet med mellom 43 og 71 prosent økning av risikoen for å utvikle prostatakreft.

Den største økningen så man for den dødeligste krefttypen, melder AFP.

Den nye studien underbygger funn fra 2011 som også konkluderte med at umettede fettsyrer har en sammenheng med prostatakreft.

I mai i år publiserte italienske forskere en studie som viste at omega-3-tilskudd ikke bør tas av pasienter som har hatt hjertetrøbbel og som går på hjertemedisiner.

Milliardindustri

Etterspørselen etter omega-3 er blitt god butikk for fiskeindustrien de siste årene.

I 2010 omsatte den marine ingrediensindustrien i Norge for 6 milliarder kroner, en økning fra 4,2 milliarder året før.

I dag ser man at omega-3 tilsettes i stadig nye varer. Fra yoghurt og grovbrød til leverpostei og barnemat. Den siste tiden har det også kommet morsmelkerstatning tilsatt omega-3 på markedet.

Studien fra de svenske forskerne vil derfor trolig heller ikke gå upåaktet hen hos produsentene, men Sandberg mener de har et solid forskningsmateriale i bunn.

– Det er en stor studie og først og fremst har vi hatt et utmerket pasientutvalg siden vi har kunnet følge barna fra de ble født til de var 13 år. Vi har gjort alle statistiske kontroller og resultatene er meget sterke, understreker Sandberg overfor SVT.

Powered by Labrador CMS