- Bytt sleden med sykkel!

- Julenissen oppfordrer til overvekt, fyllekjøring, og en generelt usunn livsstil, sier en australsk forsker. Han mener at "bad Santa" må slankes og trimmes.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Er julenissens image en folkehelsetrussel? (Illustrasjonsfoto: Istockphoto)"

Den tykke julenissen på sleden bør skiftes ut med en slank nisse på tredemølla.

Det mener ihvertfall den australske helseforskeren Nathan Grills ved avdeling for epidemiologi og forebyggende medisin ved Monash University i Melbourne.

Han argumenterer for blant annet slanking av julenissens image, i en artikkel i juleutgaven av British Medical Journal.

- Julenissen burde spise gulrot og selleri sammen med Rudolf, i stedet for å drikke brennevin og spise pai. Faktisk bør han ikke reise med slede, men heller ta sykkelen eller gå, mener australieren.

Som om det ikke var nok at julenissen er et dårlig forbilde rent kostholdsmessig, er det i følge Grills heller ikke usannsynlig at en nysende nisse kan spre svineinfluensa til forventningsfulle barn som sitter på fanget hans og ønsker seg gaver.

Usunn merkevare

Grills har blant annet gjort analyse av forskjellig litteratur, og gått gjennom nisserelatert materiale på internett. Ut i fra dette, mener han at den runde julekongen blant annet er et dårlig forbilde for små barn.

- Blant amerikanske skolebarn, er julenissen den eneste fiksjonsfiguren som er bedre ansett en Ronald McDonald, sier han i artikkelen.

"Bør denne veltrente kjekkasen sette standarden for julenissens image i framtiden? (Illustrasjonsfoto: Istockphoto)"

Sjokoladenisser, marsipannisser, og polkagrisnisser slåss om plassen på butikkhyllene.

I likhet med den kjente burgerklovnen, kan man si at julenissen har sin signatur på en del godbiter som ikke akkurat anbefales som daglig kost.

- Nissen selger, og noen ganger selger han skadelige produkter. Som Coca-Cola, har nissen blitt en gedigen eksportvare, også til utviklingsland, sier han.

Fyllenisse

- Julenissen trenger bare å påvirke verdens helse med 0,1 prosent for å ha negativ påvirkning på millioner av menneskeliv, sier han.

Han mener det også er på tide å rykke drammeglasset ut av lanken på nissen. Mange har tradisjon for å sette ut en klunk ”for the road” til den runde, røde gubben.

- Julenissen kan potensielt også sees på som en som promoterer fyllekjøring. Med flere hundre millioner hus å besøke, vil han raskt komme over promillegrensa, er argumentet fra Nathan Grills.

Julenissen som helseambassadør kan synes som en ironisk tanke, men den er ikke så dum, ifølge den australske forskeren, som håper på et nytt image for nissen: en veltrent fyr som har kastet julekakene på dør.

Det kom ikke fram av artikkelen om forskeren hadde et skilt rundt halsen, der det sto: “Festbrems”.

Kilde:

Pressemelding fra British Medical Journal: Santa should get off his sleigh and walk, says public health doctor. 16.desember 2009

Powered by Labrador CMS