Bakgrunn: Slik sjekker du ferskfisken

Har du noen gang lurt på hvordan du finner ut om fisken i butikken er fersk? Her er noen tommelfingerregler for hvordan du kan vurdere kvaliteten selv.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Forsker Margrethe Esaiassen ved Fiskeriforskning er ekspert på fiskekvalitet, men mener at forbrukerne ikke trenger å være eksperter for å sjekke om fisken i butikken er god.

- Mange vet ikke hvilke kriterier som skal til for å vurdere kvaliteten til en fiskefilet, men egentlig er det enkelt å finne ut om fisken er som den skal være, sier hun.

Her er ekspertens sjekkliste:

  • Jevn farge: Laksefilet skal ha jevn rødfarge, torskefilet en jevn lys overflate. Fisken begynner å bli dårlig hvis overflaten er flekket.
  • Blank og tørr overflate: Når fisken begynner å bli dårlig får den et slimbelegg i overflaten.
  • Frisk lukt: Fersk laks lukter friskt, og kan også lukte melon eller agurk. Fersk torsk lukter sjøfrisk, eller nøytral til svak fiskelukt. Fisk som begynner å bli dårlig har en sur, kraftig lukt.
     

Hvis fileten ligger i en pakning med plast over, er det ikke mulig å lukte på den i butikken.

'Er fisken god? Forsker Margrethe Esaiassen oppfordrer fiskekjøpere til å undersøke fisken selv.'
"Er fisken god? Forsker Margrethe Esaiassen oppfordrer fiskekjøpere til å undersøke fisken selv."

Ferdigpakket fisk har en holdbarhetsdato, og i utgangspunktet må kunden stole på at de som produserer og selger fisken har gjort jobben sin.

- Når du kommer hjem kan du sjekke kvaliteten ved å lukte på fileten. Lukter fisken dårlig bør du ta den med tilbake til butikken, sier Esaiassen.

Hvordan fastsettes holdbarhetsdatoen?

Produsentene av fiskefilet forholder seg til tidspunktet fisken er fanget forutsatt at den lagres slik den skal. Ulike fiskearter har ulik holdbarhet. For eksempel kan fersk laks lagres flere dager lenger enn fersk torsk ved samme lagringsbetingelser.

Skal man gå grundigere til verks i å finne ut hvor lenge fisken er god, er det vanlig å bruke bakteriemålinger. Men med dagens målemetoder tar det tid å få ut resultatene, og ofte måles bare én indikator på ferskhet, slik som konsistens, lukt eller farge.

Måler ferskhet på en-to-tre

Forskere ved Fiskeriforskning har derfor de siste årene utviklet et nytt måleinstrument som tar hensyn til flere faktorer. Ved bruk av lys med ulike bølgelengder kan en raskt sjekke holdbarheten på fisken.

'Dette måleinstrumentet gir øyeblikkelig svar på hvor lenge fisken er holdbar.'
"Dette måleinstrumentet gir øyeblikkelig svar på hvor lenge fisken er holdbar."
- Metoden er svært pålitelig og kan brukes både i fiskedisken og i industrien for å sikre at man leverer et produkt med god kvalitet, sier forsker Heidi Nilsen.

Ferskhetsmåleren er så fersk at den enda ikke er på markedet, men den ble demonstrert under havbruksmessa Aqua Nor i Trondheim sist uke.

Les mer:

Aktuelt fra Fiskeriforskning, nr. 1, august 2007: - Sa du færsk, sa du? (pdf)

Powered by Labrador CMS