Annonse

Må man være en tøff mann for å bli polarforsker?

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Historien i Elisabeth Isakssons fag er fullt av skjeggete, gamle menn, og helt fram til 1990-tallet ble kvinnelige forskere nektet adgang til baser på polområdene. Men noe har skjedd. Det står på nettsidene til Ressursbank for likestilling i forskning (kifinfo.no).

Isbreforsker Elisabeth Isaksson har ofte fått spørsmål om hvor tøff man må være når hun har snakket om faget sitt, glasiologi, eller isbreforskning. Det er kanskje heller ikke så rart. Dette feltet har vært tregere enn de fleste andre fag med å likestille kvinnelige og mannlige forskere.

Isbreforskeren gir oss et sveip over den nyere historien i polarforskningen.

I 1990 var det for første gang et kvinnelig overvintringsteam på Neumayer.
Fram til dette hadde ledelsen på Alfred Wegner Institute også nektet kjønnsblandede grupper å dra, men etter at det kvinnelige teamet var blitt godkjent, tillot de noen år senere en forskergruppe med både kvinner og menn, forteller Isaksson.

I 1987 fikk en kvinnelig forsker for første gang lov til å delta i en ekspedisjon til Antarktis i regi av British Antarctic Survey.

– Ledelsen hadde lenge nektet Elizabeth Morris å dra, men til slutt godtok de en kvinnelig forsker. Før hun fikk delta i ekspedisjonen, måtte hun imidlertid ta runden til alle de mannlige forskernes koner for å forsikre dem om at hun ikke hadde tenkt å legge an på ektefellene deres.

– Det er jo så man tror man hører feil, at det handler om 1887 og ikke 1987, kommenterer Isaksson tørt.

Powered by Labrador CMS