Annonse

Livsfarlige studier i Somalia

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Mogadishu (NTB-Reuters): Gatene i Mogadishu er blant verdens farligste. Likevel angrer ikke de somaliske studentene på at de reiste hjem for å få seg en utdannelse.
Som i andre land får de uteksaminerte medisinstudentene applaus og hurrarop når de går opp på podiet for å motta graden sin i medisin.

Men dette er verken Oxford, Harvard eller Yale. Studentene har valgt å reise hjem for å studere medisin i Somalias hovedstad Mogadishu, en av verdens mest krigsherjede byer. Iført svart kappe og hatt forklarer Adbirisak Ibrahim hvorfor han valgte å reise til hjemlandet Somalia for å studere i stedet for å ta graden i Dubai, der familien hans bor.

– Det er veldig dyrt å studere i byer som Dubai. Universitetene der prioriterer i tillegg studenter fra sitt eget land, forklarer Ibrahim. Han er en av 24 leger som ble uteksaminert fra Benadir-universitet i september.

En rekke somaliske familier som har flyktet fra krigshandlingene i hjemlandet, har begynt å sende barna sine til Mogadishu for å studere. Prisen ved Benadir-universitet er hovedgrunnen. 1 800 dollar i året er det få internasjonale universiteter som kan hamle opp med.

Likevel er risikoen ved å studere i Mogadishu åpenbar. Nesten daglig opplever studentene skuddvekslinger i gatene på til universitetet. En makaber fordel for studentene er alle de sårede som til stadighet blir fraktet til universitetets sykehus. Det gir verdifull praksis.

– Jeg kjente til risikoen ved å studere i Mogadishu, men det var det beste valget jeg har tatt, sier Ibrahim etter seremonien, som ble holdt i en bygning full av kulehull.
I fjor ble to av Ibrahims medstudenter drept. Den ene ble halshogd av etiopiske soldater som forvekslet ham med en islamistisk opprører, den ble drept da han havnet midt i en skuddveksling på gata.

President Sjeik Sharif Ahmeds skjøre regjering har kjempet mot al-Qaida-inspirerte opprørsgruppen al-Shabaab i flere år, og siden 2007 er mer enn 19.000 sivile drept og 1,5 million drevet på flukt.

23 år gamle Ikram Adikarim er en av de 20 studentene ved Benadir-universitetet som har valgt å reise tilbake. På vei til universitetet må hun passere en rekke veisperringer, vel vitende om al-Shabaab ikke ser med blide øyne på kvinner og utdanning.
– Det var mange hindringer, men jeg måtte få meg en universitetsutdannelse, sier hun og oppfordrer samtidig andre til å følge hennes eksempel.
– Kom tilbake, gjør noe for landet ditt og folket. Hvor vanskelig situasjonen enn måtte være, så er det fortsatt landet ditt, sier hun.

Dekan ved universitetet, Mohammed Mohamud, roser studentenes entusiasme.
– De har vist et mot og en hengivenhet i det å hjelpe folket sitt som lider under denne krisen. Vi venter ikke på at andre skal løse problemene for oss. Vi må gjøre det selv, sier dekanen. (©NTB)

Powered by Labrador CMS