Redaksjonene i The Lancet skal bestå av 50 prosent kvinner innen årets slutt. (Foto: Rawpixel.com / Shutterstock / NTB scanpix)

Et av verdens største medisinske tidsskrifter vil ikke lenger delta på arrangementer uten kvinner i panelet

The Lancet slår et slag for likestilling.

The Lancet er et britisk medisinsk tidsskrift som utgis ukentlig.

Nå har har Lancet-gruppen, bestående av 18 tidsskrifter, avlagt det de kaller et mangfoldsløfte. De ønsker å styrke likestilling, mangfold og inkludering.

Tidsskriftene går blant annet inn for å avskaffe såkalte «manneler», paneler som kun består av menn. De vil ikke delta på arrangementer uten kvinner i panelet. På egne arrangementer tar de sikte på at halvparten av paneldeltakerne er kvinner, ifølge en pressemelding fra The Lancets redaktører.

– Vi erkjenner at publisering er en viktig valuta innen vitenskap, medisin og folkehelse: Det er nøkkelen til at kvinner og andre har mulighet til å bidra, motta anerkjennelse og tilegne seg erfaring, synlighet og prestasjoner slik at de kan konkurrere om forfremmelse, står det i pressemeldingen.

Foregangskjemper

Det er et halvt år siden publiseringen av #LancetWomen, en spesialutgave for å fremme kvinner innen vitenskap, medisin og helse.

Siden det har alle de 18 tidsskriftene i Lancet-gruppen inngått et løfte om at 50 prosent av redaksjonen skal bestå av kvinner. Åtte av tidsskriftene har gjort det allerede, og de resterende vil gjøre det i løpet av 2019.

– Vi er fast bestemte på å gjøre endringen vi ønsker å se, og å bidra til å sikre mangfold og inkludering i helseforskning og publisering, skriver redaktørene i pressemeldingen.

The Lancet oppfordrer nå utgivere, tidsskrifter og andre innen vitenskapen til å gjøre det samme.

Referanse:

The Editors of the Lancet Group: The Lancet Group's commitments to gender equity and diversity: The Lancet. Publisert 10. August 2019. DOI: https://doi.org/10.1016/S0140-6736(19)31797-0

Powered by Labrador CMS