Lang utdanning mot depresjon

Bergen (NTB): Utdanning er det beste våpen mot psykiske problemer. Jo lengre utdanning du har, jo mindre er risikoen for å bli rammet av angst og depresjon.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det viser en fersk studie fra Haukeland universitetssjukehus. I studien bekreftes det at det er en klar sammenheng mellom lengden på utdanning og utvikling av angst og depresjon, skriver Bergens Tidende.

Forskerne har fulgt en gruppe på 33.774 personer gjennom 11 år, og konklusjonen er ikke til å ta feil av.

- Jo kortere utdanning folk hadde, jo større var tendensen til å utvikle angst- og depresjonssymptomer, sier overlege Ingvar Bjelland ved BUP Sentrum i Helse Bergen.

Sammen med forskere fra NTNU, Universitetet i Bergen, Radium-Rikshospitalet og Folkehelseinstituttet har han nylig fått publisert studien i det internasjonale tidsskriftet Social Science and Medicine.

Forskerne så også på andre faktorer enn utdanning, for eksempel fysiske plager, livsstil, arbeidsrelaterte problemer og økonomiske vansker. Disse faktorene kunne forklare en del av sammenhengen, men ikke alt.

Bjelland forklarer funnene blant annet med at lengre utdanning i seg selv kan gjøre en person bedre i stand til å takle hverdagens utfordringer.

- Trening i å reflektere, åpenhet for alternative løsninger eller perspektiver, faktisk kunnskap om hvordan man kan ta bedre vare på helsen og hvordan man kan skaffe seg hjelp når noe blir vanskelig, kan være personlige ressurser som lengre utdanning kan bidra med, sier han.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS