Katter med menneskeallergi

Har pus begynt å hoste, hvese eller blitt kort i pusten? Kanskje han er allergisk mot deg.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Enkelte mennesker tåler ikke katter. De nyser, og får rennende øyne som klør. Nå viser det seg at pus også kan bli syk av sine tobeinte venner.

Flass og tobakk

Samtidig som at katten kan få skylda for astma og pusteproblemer hos oss mennesker, ser det ut til at vi mennesker kan utløse astma hos pus, ifølge veterinærer ved University of Edinburgh’s Hospital for Small Animals.

Menneskeflass, tobakksrøyk, støvete hus, pollen og enkelte typer kattestrø er noen av tingene som kan forårsake irritasjon i luftveiene til pus, og forverre astma.

Katteastma regnes som en vanlig kattesykdom. Rundt én av 200 katter plages av dette. Rasekatter som siamesere er mer utsatt.

Bedre på sykehuset

- Katter med katteastma kan få en forverring dersom de bor i et hus hvor mennesker røyker, eller hvor det er andre potensielle allergener eller irritanter, sier veterinæren Nicki Reed pressemelding fra dyresykehusets Royal School of Veterinary Studies.

- Når vi tar katter til sykehuset og fjerner dem fra ting som støv og røyk kan tilstanden deres bli forbedret.

- Å bytte fra kattestrø til avispapirprodukter kan også hjelpe enkelte astmatiske dyr, sier veterinæren.

Skal undersøke

En gruppe veterinærer ved dyresykehuset skal nå se på spesielle bakterier (mycoplasma) i lungene hos 50 astmatiske katter.

Målet er å komme frem til bedre behandlingsformer.

Det har tidligere blitt foreslått en forbindelse mellom infeksjoner med slike bakterier og en forverring av astma hos mennesker.

Lenke:

The University of Edinburgh: Asthmatic cats may be allergic to humans, say Edinburgh vets
 

Powered by Labrador CMS