Kvinner drikker mer

Kvinner i Norge drikker mer alkohol enn noen gang tidligere, og unge kvinner er hardest på flaska, viser tall fra Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRUS).

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Mens kvinner i alderen 15-24 år i gjennomsnitt drakk 4,5 liter ren alkohol i fjor, var forbruket 38 prosent lavere i aldersgruppen 25-39 år.

- Unge jenter har et veldig høyt forbruk, men når de nærmer seg den alderen da det er vanlig å få barn, 20 til 30 år, går det ned. Det er tydelig at omsorg for små barn er veldig vanskelig å forene med høyt forbruk. Det beskytter å ha barn, sier SIRUS-forsker Edle Ravndal til VG.

Norske kvinners alkoholkonsum er sterkt økende, også i aldersgruppen 25-39 år. I en tilsvarende SIRUS-undersøkelse fra 1999 drakk kvinner i denne gruppen 1,8 liter ren alkohol årlig, mens de i fjor var oppe i 2,8 liter.

Kvinner drikker mindre desto eldre de blir, men samtidig tar de innpå mennene. I 1973 drakk menn fire ganger så mye som kvinner, mens de i fjor drakk dobbelt så mye.

Undersøkelsen viser videre at også menn skjerper seg når de får barn. I aldersgruppen 25-39 år drikker 29 prosent av mennene mindre enn 15-24-åringene. Men når barna er vokst ut av huset, tar mennenes forbruk seg opp igjen.

(NTB)

Powered by Labrador CMS