Midja mest sexy

Hvilken kvinnelig kroppsdel er mennene aller mest begeistret for? Verken fagre barmer eller runde rumper ser ut til å toppe lista. En studie av århundrer med litteratur viser derimot at smekre midjer hylles mest.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

- Midja høres ikke ut som den åpenbare sexy kroppsdelen, innrømmer Devendra Singh fra University of Texas overfor Nature.

Likevel er det altså nettopp damenes smale liv som trekkes fram og beundres av hundrevis av engelske forfattere som skriblet ned sine betraktninger på 1500-, 1600- og 1700-tallet. Hvorvidt det er deilig med digre bryster, er de til sammenligning ganske uenige om.

Og det ser ikke ut som om det er bare engelskmennene som liker liv, mener Singh og kollegaene hans.

Indiske skrifter fra det første århundre og kinesiske verk fra 300-tallet antyder også at smale midjer er flott.

Til og med egypterne hadde sansen, allerede for nesten 4000 år siden. Ramses den andres favorittkone Nefertari var for eksempel kjent for sitt smekre midtstykke, skriver Nature.

Ikke særlig poetisk?

Selv om det finnes unntak, ser det ut til at forkjærligheten for smale midjer er forbausende tidløs og kulturuavhengig. Det kan tyde på at den dreier seg om mer enn mote, mener forskerne.

Det er for eksempel mulig at livmålet kan si en del om helsa, siden det antageligvis er sunt å ha lite magefett, spekulerer de.

Dessuten er smale midjer og timeglassfasong også forbundet med høye nivåer av østrogen, som også kan ha innvirkning på fruktbarheten.

Kanskje fortidas lyriske oder til taljen rett og slett kan ha bunnet i poetenes primitive dragning mot ferme fødemaskiner?

Kanskje like greit at de ikke fikk vite det.

Referanse:

D. Singh, Renn P.& A. Singh, Did the perils of abdominal obesity affect depiction of feminine beauty in the sixteenth to eighteenth century British literature? Exploring the health and beauty link, Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences, doi: 10.1098/rspb.2006.0239.

Lenker:

Nature: Slim waists may top the list

Powered by Labrador CMS