Heksejegere og islamske ekstremister

- Studiet av hekseforfølgelsene er en bra måte å forstå forfølgelser av annerledes mennesker i dag, sier Richard M. Golden. Han er redaktør for et nytt hekseleksikon.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Richard M. Golden er redaktør for historiens største hekseleksikon. Encyclopedia of Witchcraft: The Western Tradition er i fire bind, skrevet av 170 bidragsytere fra 28 land, deriblant Norge.

Når han ikke lager leksika, er Golden professor i historie ved University of North Texas i Denton. Han er også ansvarlig for universitets program for jødiske studier, og svarer på spørsmål på e-post.

Forfølgelsene ikke forbi

- Kan vi lære noe om vår egen tid ved å studere hekseforfølgelsene?

- Det kan vi så absolutt. Stort sett forfølger ikke lenger vestlige nasjoner de som er annerledes i noen særlig grad. Men dette er en ny utvikling. Studiet av hekseforfølgelsene kan hjelpe oss til å forstå samfunn som fremdeles forfølger, som Afrika, der hekser drepes, og mange muslimske land.

"Richard Golden"

- Faktisk tror jeg en bra kilde til forståelse av dagens islamske ekstremisme er å lære om tidlig moderne kristendom. Akkurat som det var i det kristne Europa i tidlig moderne tid, er det muslimske Midt-Østen i dag intenst patriarkalsk. Samfunnet undertrykker kvinner og forfølger jøder, kjettere og homofile.

- Dessuten ligner moderne islamsk fundamentalisme på kristen fundamentalisme fra det 15. til 17. århundre på andre måter. Ikke minst i drømmen om at verden skal tilhøre en religion som har monopol på sannheten.

Heksen og jøden

- Du er ansvarlig for ditt universitets jødiske studier. Ser du sammenhenger mellom helseforfølgelsene og jødeforfølgelser? “Malleus Maleficarum”, heksejegernes hakkespettbok, og falskneriet “Sions Vises Protokoller”, som brukes av Hamas-regimet som bevis på at jødene styrer verden, ser ut til å ha visse likhetstrekk.

- Religiøs antisemittisme og frykten for djevelske hekser henger helt klart sammen. Mye av ikonografien og språket som ble brukt på hekser ble først brukt om jøder i middelalderen. Kristne demoniserte jøder, som ble sagt å ha horn, hale og stinke som Satan. En god kristen i det tidlig moderne Europa hatet og forfulgte både jøder og hekser.

- Men det finnes forskjeller også. Antisemittisme har vært et tema gjennom mesteparten av den kristne historien, mens hekseforfølgelsene bare varte noen århundrer. Og mens jøder ble drept fordi de var jøder, selv om de ble tiltalt for forbrytelser som ritualdrap og skjending av nadverdsbrødet, så ble hekser tiltalt for ting de umulig kunne ha gjort. Som å fly til Sabbaten og slikt.

Irritert over myter

Golden irriterer seg over myter om hekseforfølgelsene. Særlig misliker han myten om et “kvinnenes Holocaust” der så mange som ni millioner ble brent. Både fordi dette er et eksempel på oppdiktet historie som skal rettferdiggjøre en moderne politisk agenda, og fordi han mener det devaluerer det virkelige Holocaust.

Andre myter tillater han seg å humre av.

- En myte jeg ofte ser blant universitetsstudenter er at hekseri og annen overtro er noe som andre folk og andre religioner driver med og tror på. Folk regner den religiøse magien i deres egen religion, som for eksempel den kristnes troshelbredelsen, transsubstansiasjonen, sakramenteene og så videre som legitim religion, mens andre religioners magi blir sett på som overtro. Det er jo helt feil.

Encyclopedia of Witchcraft : The Western Tradition
av Richard Golden (Red)
ABC-CLIO, 2004
1238 sider
 

NB: Boka er dyr. På Amazon må du betale mellom 3500 og 4000 kroner for den!

Powered by Labrador CMS