I oktober ble 40 personer i Tromsø smittet av shigella-bakterien, antakelig via en pesto fra et cateringfirma. De samme bakteriene er også funnet i Sarpsborg og jakten på smittekilden fortsetter. Ørjan Olsvik, Anja L. Aanstad og Glenn Severinsen oppsummerer utbruddet i denne kronikken.
ØrjanOlsvikprofessor i medisinsk mikrobiologi, UiT Norges arktiske universitet og seniorrådgiver i Forsvarets sanitet
Publisert
Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
I løpet av første uken i oktober i år oppsøkte flere pasienter lege med en smertefull og blodig diare. Flere hadde feber og kastet opp, symptomene var kraftige og de fleste følte seg svært syke og ble sengeliggende.
Noen ble så syke at de ble lagt inn på Universitetssykehuset i Tromsø og fikk effektiv behandling med antibiotika. Et mulig senario kunne være et utbrudd av Escherichia coli (EHEC) som rammet Europa i sommer med mer enn 100 dødsfall.
Hadde spist fra koldtbord
I løpet av denne uken ble det spekulert i mulige kilder for utbruddet, og noen kunder kontaktet Søstrene Ingebrigtsen AS og fortalte at de hadde spist koldtbord levert av bedriften og var blitt syke.
Bedriften kontaktet igjen kunder som hadde fått levert catering og fikk høre at flere var blitt syke, og søndag 9. oktober tok daglig leder Liv Ingebrigtsen kontakt med Mattilsynet i Tromsø og rapporterte et mulig matforgiftningsscenario.
Mattilsynet fikk også samme dag beskjed fra smittevernoverlegen i Tromsø om at Shigella-bakterier var funnet hos flere pasienter i Tromsø.
Den skyldige
Shigella er en bakteriegruppe som kan forårsaker den klassiske sykdommen dysenteri, karakterisert ved kraftig blodig og slimet diare, kvalme og oppkast samt feber. Hos disse pasientene var det funnet bakterier av Shigella sonnei, som gir en noe mildere sykdom enn bakterien som ga sykdommen navn; Shigella dysenteriae.
Shigella-bakterier finnes kun hos mennesker, og smittes svært lett. Det er beregnet at spising av 10-100 bakterier kan være nok til å gi sykdom. Til sammenligning må det ofte 1 million kolerabakterier til for å gi diaresykdommen kolera.
Sykdom inntrer oftest i løpet av de første tre dagene, men det kan også ta opptil en uke. De som har shigellose kan lett smitte familiemedlemmer om ikke toalett og håndhygienen er god nok.
Antall shigella-tilfeller i Norge har ligget på mellom 130-190 pr år de siste ti årene, hvorav 80-90 prosent har vært smittet i utlandet, de aller fleste i Asia og Afrika. I Troms har det vært registrert opptil 15 årlige tilfeller fram til 2011. Shigella sonnei er nå den mest vanlige og står for cirka 50 av tilfellene av shigellose.
65 personer ble syke
Industrielt produserte grønnsaker som ikke varmebehandles er nå den viktigste årsak til matvaresmitte med Shigella sonnei, og flere utbrudd er registrert i Norge med sukkererter fra Kenya, og issalat fra Spania som antatte kilder.
Av til sammen 28 internasjonale matvareutbrudd de 10 siste årene med antatt kjent kilde, var var rå salat og grønnsaker en sannsynlig årsak i halvparten av tilfellene.
Søstrene Ingebrigtsen AS antar at så mange som 1200 personer teoretisk kunne ha spist av mistenkt cateringmat, og det er antatt at cirka 65 personer ble syke. Det ble i løpet av den kommende uke rapportert til Smittevernoverlegen til sammen 40 pasienter med Shigella sonnei-bakterier i avføringen..
Fersk basilikum fra Israel
I jakten på en mulig smittekilde ble det raskt fokusert på en butikklaget pesto produsert av blant annet fersk basilikum og pinjekjerner. Mikrobiologiske prøver viste at både pestoen og spesielt fersk basilikum fra Israel hadde store mengder bakterier av familie som Shigella.
Det ble ikke påvist Shigella sonnei-bakterier fra verken matvarer, råvarer, eller de ansatte. Det er sjeldent mulig å påvise levende Shigella-bakterier i næringsmidler selv om det er stor sannsynlighet for at dette var kilden til et utbrudd, men de fleste shigella-syke mennesker har bakterien i tarmen kun en kort tid etter sykdom.
Annonse
Fersk basilikum fra Israel er tidligere funnet å være kilde til matvareutbrudd med Salmonella, og basilikum fra Mexico har forårsaket utbrudd med Shigella sonnei i USA.
Kontroll på utbruddet
Ledelsen og de ansatte ved Søstrene Ingebrigtsen opptrådde meget ansvarsbevisst og korrekt da de fikk indikasjoner på at noe kunne være galt med et av deres produkter. Dette og samarbeidet med Mattilsynet og Smittevernoverlegen, også gjennom media, gjorde at det var mulig tidlig å få kontroll på utbruddet samt informere kunder med mulig smitterisiko.
Det er svært ubehagelig å bli syk med Shigella sonnei, fordi dette er mer enn en vanlig diare. Pasientene føler seg meget utilpass og mange har store smerter. Imidlertid synes om at alle pasientene er blitt friske, de fleste uten spesifikk behandling.
Det er ikke funnet en utvetydig kilde til utbruddet, men det er mest sannsynlig med den informasjon vi sitter inne med, er at kundene ble syke av pesto som var laget på smittet basilikum.
Utbruddet var svært geografisk avgrenset til Tromsø og catering-kunder på denne ene bedriften, noe som forsterker kildeteorien. I mange matvareutbrudd kommer det nye enkelttilfeller på et senere tidspunkt, gjerne på andre steder i landet.
Det er nå funnet identiske Shigella sonnei-bakterier også i Sarpsborg. Dette kan være med på å kaste lys over både basilikum sporet men også mulige alternative smittekilder inkludert smitte mellom mennesker.