En mann sitter utenfor en bombet bygning i Mariuopol øst i Ukraina.

Terror og bombing svekker ikke ukrainsk motstand, ifølge undersøkelse

Forskere har spurt en lokalbefolkning som er under beleiring. Hva har det å si for den vanlige ukrainers vilje til å stå imot invasjonen at de blir bombet og terrorisert?

20 prosent av ukrainerne har blitt angrepet av russiske våpen, enten det er skuddvåpen eller artilleri, viser en undersøkelse utført av en internasjonal forskergruppe.

Undersøkelsen er utført på 1.000 ukrainere over internett og er ikke ennå fagfellevurdert, altså gått gjennom av uavhengige forskere.

Over halvparten av de som ble spurt sa at de kjente noen som hadde blitt direkte angrepet med russiske våpen.

Målet med den typen krigføring russerne bedriver i de ukrainske storbyene er å avskrekke befolkningen fra å utøve motstand, ifølge forskergruppen, som inkluderer forskere fra norske PRIO.

Spørsmålet nå er om denne formen for krigføring, som forskerne karakteriserer som terror, faktisk virker avskrekkende.

75 prosent hadde fortsatt stilt som frivillige

Så mange som 75 prosent svarte at de mest sannsynlig ville stille som frivillige til å hjelpe krigsofre. Dette inkluderer alt fra de som svarte at det var ekstremt sannsynlig til de som sa at det var noe sannsynlig.

Halvparten av alle de spurte sa de kunne tenke seg å bli med i strid, enten ved godt forsvarte områder eller på åpen slagmark.

Bombing er ikke avskrekkende

De som svarte at de hadde blitt angrepet, var ikke mindre villige til å stå imot, skriver forskerne.

Det er til og med større vilje til å kjempe imot blant de som har blitt angrepet flere ganger, viser undersøkelsen.

De som ikke hadde blitt angrepet viste minst motstandsvilje mens de som bare hadde blitt angrepet én gang, viste noe mer.

– Dette antyder at det å fortsette aggresjonen ikke er produktivt for Russland, og det vil kun lede til flere tapte sivile liv, døde soldater og materielle kostnader på begge sider av konflikten, skriver forskerne.

– Gitt våre data er det trolig usannsynlig at denne typen kostnader faktisk vil overbevise Ukrainerne om å gi opp, skriver de også.

Ukrainerne var klare for å yte motstand

En majoritet av ukrainere var klare for å stå imot russisk aggresjon når de ble spurt i februar 2022, før konflikten brøt ut, viser forskning fra Kyiv International Institute of Sociology som omtales på deres nettsider.

– Ukrainerne ville ikke ha denne krigen, men undersøkelsene viser at de er forberedt for å stå imot russisk aggresjon for å beskytte sin uavhengighet, skriver Kristin Bakke ved PRIO.

Vi vil gjerne høre fra deg!

TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? Eller tips om noe vi bør skrive om?

Powered by Labrador CMS