Nupi-forsker Jakub Godzimirski tror det kan komme cyberangrep mot norske olje- og gassinfrastruktur, men tror fysisk sabotasje er lite sannsynlig.
Nupi-forsker Jakub Godzimirski tror det kan komme cyberangrep mot norske olje- og gassinfrastruktur, men tror fysisk sabotasje er lite sannsynlig.

Forsker: – Norge må regne med cyberangrep mot olje- og gassanlegg

Nupi-forsker Jakub Godzimirski sier norsk olje- og gassproduksjon er et attraktivt mål for russiske cyberangrep og sier Norge må være forberedt på slike angrep.

Godzimirski, som er ekspert på energiressursers rolle i russisk strategi, sier til Klassekampen at Russland kan bruke Europas avhengighet av russisk gass som pressmiddel etter de vestlige sanksjonene som er innført.

– Kontrollen over energi er en viktig del av den strategiske tenkningen fra Russlands side. I sommer vil det bli nødvendig å fylle opp gasslagrene for å møte neste vinter. Det vet strategene i Kreml, sier Godzimirski.

Russland er den største gasseksportøren til Europa med en andel på rundt 30 prosent. Deretter følger Norge med 23 prosent. Dersom Russland kutter leveransen, blir norsk gass viktigere – og et attraktivt mål for cyberangrep, mener forskeren.

– Norge må regne med at det kommer cyberangrep mot olje- og gass infrastruktur, sier Godzimirski. Han sier det er dokumentert at cyberangrep er ett av flere verktøy russiske myndigheter bruker for å fremme sine interesser i energispørsmål når diplomatiet svikter.

Militære trusler og sabotasje er også en del av arsenalet, men Godzimirski tror foreløpig det er lite sannsynlig med fysiske aksjoner mot norske anlegg.

Vi vil gjerne høre fra deg!

TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? Eller tips om noe vi bør skrive om?

Powered by Labrador CMS