Den nye studien viser blant annet at pasienter med høy utdanning har 28 prosent større sannsynlighet for å bli operert sammenlignet med dem som har lav utdanning. (Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix)

Kreftpasienter med høy inntekt får oftest operasjon

En ny studie fra Kreftregisteret viser at lungekreftpasienter i Norge med høy inntekt har 66 prosent større sannsynlighet for å bli operert enn dem med lav inntekt.

Studien er publisert i tidsskriftet International Journal of Cancer og omtales i Aftenposten. Tallene viser at en rekke faktorer, som bosted, alder og kjønn spiller inn på hvilken behandling man får. For eksempel har pasienter med høy utdanning 28 prosent større sannsynlighet for å bli operert enn dem som har lav utdanning.

Forskerne har ingen umiddelbare svar på hvorfor det er slik.

– Det er grunn til bekymring når det viser seg at helsetjenester er mer tilgjengelig for enkelte grupper i samfunnet. I Norge, med vårt universelle helsevesen, skal vi jo ikke ha denne type forskjeller som går på inntekt og utdanning, og som ikke er medisinsk begrunnet, sier forsker Yngvar Nilssen i Kreftregisteret til Aftenposten.

Hvorvidt pasientene får operasjon eller ikke får direkte konsekvenser for prognosene.

– Generelt så vet vi at de som blir operert, har en mye bedre prognose enn de som ikke blir operert. Unntaket her er en type strålebehandling (stereotaktisk) som i økende grad gis til tidlig-stadium pasienter og med gode resultater, sier Nilssen.

Powered by Labrador CMS