Kan bli solbrent etter en halvtime

Blir det strålende solskinn i påsken, kan du bli solbrent etter bare en halv time i sola. Sen påske gjør at UV-strålingen kan bli dobbelt så sterk som ved en tidlig påske.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

- Dette kan bli påsken med den sterkeste UV-strålingen noensinne. Det betyr ikke at folk ikke skal være ute. Men vi anbefaler alle i Sør-Norge å passe litt ekstra på denne påsken, sier informasjonssjef Geir Endregard i Norsk institutt for luftforskning (NILU) til NTB.

Ifølge Endregard varierer tykkelsen på ozonlaget fra dag til dag. Det er ikke spesielt tynt, men heller ikke spesielt tykt for tida. Generelt er ozonlaget redusert med fem prosent siden 1969.

- Det som betyr mest, er været. Påsketurister, spesielt i fjellet, vil nok oppdage at de trenger å smøre seg mer enn vanlig. UV-strålingen er dobbelt så sterk nå som for en måned siden, sier Endregard.

Han minner om at det er særlig viktig å beskytte barna med solkrem med høy faktor, samt bruke solbriller.

UV-varsel

- Jeg tror heller ikke det er særlig lurt å kle av seg for mye på kroppen og sette seg lunt til i snøen, hvis været ellers skulle innby til det, sier han.

Ren nysnø reflekterer opptil 90 prosent av UV-strålene. Eldre snø reflekterer mindre. Det betyr at ved klarvær, nysnø og ved sen påske kan påskesola bli like sterk som midt på sommeren ved havet. Og da vet alle at det er lett å bli solbrent.

NILU har på sine hjemmesider på internett en oversikt over UV-strålingen over hele Norge med varsel for påskeuka. Det er første gang denne tjenesten tilbys.

Flere kvinner

Det er flere kvinner enn menn som får føflekkreft her i landet. Likevel er det flere menn som dør av det.

- Kvinner soler seg syke, men det ser ut som de er flinkere til å gå til lege dersom de tror det feiler dem noe. Mennene, derimot, ser ut til å oppsøke hjelp på et senere tidspunkt, sier stipendiat i Den Norske Kreftforening Trude Eid Robsahm.

Antall nordmenn med føflekkreft steg fra 2,5 per 100.000 innbygger til over 15 per 100.000 i årene fra 1954-1994. I hele denne perioden har det vært moderne å være brun. De ti siste årene har forekomsten av føflekkreft stabilisert seg, men den er fortsatt høy, sier Robsahm.

(NTB)

Powered by Labrador CMS