Hund lukter kreft

En belgisk fårehund har blitt trent opp til å lukte seg frem til prostatakreft.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Etter to år med trening greide en belgisk fårehund som denne å lukte at urin kom fra en person med prostatakreft. (Illustrasjonsfoto: iStockphoto)"

Forskere fra Nederland og Frankrike hevder å ha bekreftet teorien om at en viss type flyktige organiske forbindelser i urin kan fortelle oss om en person har kreft eller ikke.

Flyktige organiske forbindelser omfatter blant annet løsemidler og bensin, og kan defineres som stoffer som har kokepunkt og fordamper ved en temperatur mellom 50 og 100 grader.

Selv om forskerne ikke vet helt hvilke forbindelser som kan påvise kreft, viser forskningen deres at lukten av dem kan identifiseres av en topptrent hundesnute.

En belgisk fårehund av rasen malinois ble trent i to år før de nederlandske forskerne testet lukteevnene dens i en dobbel blindtest.

Resultatene er publisert i det siste nummeret av tidsskriftet European Urology.

Markerte nesten alle prøvene

Forskerne fikk først tak i urin fra 66 personer, 33 med prostatakreft og 33 uten. Urinen ble frosset ned og tint opp igjen slik at alle prøvene holdt samme temperatur.

Deretter fikk hunden snuse på prøvene, og i 30 av 33 tilfeller greide den å identifisere urin fra kreftpasientene. Den markerte ingen av de friske prøvene som urin fra kreftpasienter.

Det betyr at bisken hadde en suksessrate på over 90 prosent. 

- Studien viser at hunder kan trenes opp til å påvise prostatakreft ved å lukte på urin med en signifikant suksessrate.

- Den antyder også at prostatakreft gir fra seg en luktsignatur i urin, og identifisering av de flyktige organiske forbindelsene som er involvert kan bli en viktig verktøy i legeundersøkelser, skriver forskerne i et presseskriv.

Referanse: 

Jean-Nicolas Cornu et. al., Olfactory Detection of Prostate Cancer by Dogs Sniffing Urine: A Step Forward in Early Diagnosis, European Urology, februar 2011 (sammendrag)

Powered by Labrador CMS