Reduser forbruket av potetgull!

Statens næringsmiddeltilsyn (SNT) ber storforbrukere av potetgull og pommes frites om å kutte ned forbruket. Årsaken er innholdet av det antatt kreftfremkallende stoffet akrylamid.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Analyser Statens næringsmiddeltilsyn (SNT) har gjort av et utvalg på tretti norske matvarer bekrefter verdiene i den svensk undersøkelse som ble offentliggjort tidligere i år. Enkelte stivelsesrike stekte matvarer inneholder tildels store mengder av det antatt kreftfremkallende stoffet akrylamid.

SNTs vitenskapskomité anslår at akrylamid kan forårsake omkring 30 krefttilfeller pr. år i Norge, og de ber derfor storforbrukere av potetgull og pommes frites om å redusere sitt forbruk.

- Vi er i nær dialog med næringsmiddelprodusentene, og er blitt informert om at de jobber aktivt med å få ned akrylamidinnholdet i norske matvarer, sier direktør Gunnar Jordfald i SNT.

Det høyeste innholdet av akrylamid ble funnet i potetgull, som gjennomsnittlig inneholdt 1 350 mikrogram/kg. Til sammenlikning ble det funnet ca. 15 mikrogram/kg i brød, som hadde de laveste verdiene.

SNT vil også foreta nye analyser av potetgull i løpet av august og september. Inntil videre anbefaler SNT at folk følger rådene om å spise variert og ikke steke maten for hardt.

Storforbrukere bør imidlertid redusere inntaket noe dersom de ønsker å være på den sikre siden. SNT vil på sikt sørge for at det utarbeides retningslinjer for produksjonsprosessene, og vil kontrollere at dette følges ved tilsyn i bedriftene og ved å analysere akrylamidinnholdet i produkter.

Det er bare funnet påviselige mengder akrylamid i matvarer som er stekt, dvs. tilberedt ved temperaturer over hundre grader. De høyeste konsentrasjonene er funnet i matvarer som potetgull, annen snacks og pommes frites, men også i kjeks og enkelte sorter knekkebrød og flatbrød er det funnet til dels høye mengder.

SNTs vitenskapskomité har gjennomført en risikovurdering basert på de norske og svenske analyseresultatene. Komitéen anslår at akrylamid i matvarer kan være årsaken til omkring 30 krefttilfeller i året i den norske befolkningen. Dette utgjør i så fall omkring en prosent av alle krefttilfeller i Norge som antas å være forbundet med kostholdet.

SNTs vitenskapskomité har beregnet at potetgull og snacks utgjør omkring en tredjedel av det totale inntaket av akrylamid i et gjennomsnittlig norsk kosthold.

Pommes frites, stekte poteter og noen typer knekkebrød og flatbrød, kjeks og kaker er andre viktige kilder til akrylamid. Brød inneholder små mengder akrylamid, men fordi vi spiser så mye brød daglig, blir likevel brød en betydelig kilde til akrylamid.

Ifølge kostholdsundersøkelsene er inntaket blant de ti prosent som spiser mest snacks på 40 gram pr dag, mens gjennomsnittet er på ca fem gram.

Powered by Labrador CMS