Milliardkontrakt for norsk legemiddelfirma

Det norske biotekselskapet Algeta har akkkurat signert en avtale med legemiddelselskapet Bayer til en antatt verdi av fem milliarder kroner.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no)

Samarbeidsavtalen mellom Algeta og Bayer er unik i Norsk sammenheng. Ikke noe annet norsk biotekselskap har noensinne fått til en så stor avtale.

Avtalen gjelder Algetas kreftmedisin Alpharadin, som er en helt ny behandling av kreft som har spredd seg til skjelettet.

Vanligvis vil mennesker som har fått spredning av kreft til benbygningen ha store plager.

Siste del av utprøving

Alpharadin er enda ikke på markedet, men er i fase III utprøving, den siste delen av utprøving som er nødvendig før et nytt legemiddel kan bli lansert.

Utprøvingen av Alpharadin har så langt gitt gode resultater.

Det at Bayer har inngått denne avtalen med det lille norske selskapet vitner om at de har stor tro på Algetas nye behandling.

Spinner ut av norsk forskning

Algeta spinner ut fra norsk forskning fra blant annet Radiumhospitalet, og har lokalene sine på Kjelsås i Oslo.

Deres nye produkt Alpharadin er en alpha-emitter, et molekyl som sender ut alpha-stråler.

I kroppen vil Alpharadin oppføres seg kalsium, og den vil som kalsium gå til benbygningen, der den vil sende ut alpha-stråler som dreper kreftcellene og bare dem. Dette er vist i forsøk allerede.

- Fantastisk avtale

Algeta er medlem av Oslo Cancer Cluster som i disse dager er i Frankrike og arrangerer en kreftkonferanse med en fransk kreftklynge.

- Dette er en fanstastisk avtale for Algeta spesielt, men ikke minst for alle de andre bioteknologiseselskapene i Oslo Cancer Cluster – og for alle norske biotekbedrifter, Jonas Einarsson som er styreleder i Oslo Cancer Cluster.

- Avtalen viser at det er mulig å få norske medisiner på markedet, selv om det tar mange år, og krever enormt med innsats, sier han.

Powered by Labrador CMS