Trening som kreftmedisin

Trening kan forebygge kreft. Nå skal forskere undersøke om trening også kan være ekstra medisin for kreftpasienter som får cellegift.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Foto: iStockphoto)

– Vi vet at trening kan forebygge kreft. Vi vet at trening bygger opp kroppen etter behandling. Men vi vet lite om hvordan trening virker mens pasientene er i behandling og får cellegift. Det skal vi finne ut av nå, sier Stein P. Kaasa.

Han er klinikksjef for kreftavdelingen på St. Olavs Hospital, professor ved NTNU og leder for det europeiske forskningssenteret for lindrende behandling, PRC.

Mister muskler

Kreft og cellegift skaper betennelser i kroppen. I tillegg fører cellegift til at mange pasienter mister matlysten, blir slappe og beveger seg lite.

– Dette fører til at mange kreftpasienter mister mye muskelmasse, og dermed sliter med å gjøre enkle ting som å gå i trappa og komme seg ut av huset. Tap av muskelmasse fører også til økt risiko for fall, funksjonssvikt og inaktivitet.

– Ved at de trener styrke mens de får cellegift, håper vi å motvirke dette, ettersom trening kan motvirke betennelser i kroppen. Vi håper også at muskeltapet blir mindre, sier Kaasa.

Det har allerede blitt gjennomført studier hvor kreftpasienter som hadde avsluttet primær kreftbehandling, ble tilbudt veiledet trening.

Glad for hjelp til trening

Kreftpasienter er som andre – noen er vant til å trene, mens andre trenger mer hjelp til å komme i gang.

– Selv om det er tøft å ha kreft, og å være i behandling, viste studiene at mange pasienter er glad for hjelp til å trene. Det forteller tidligere doktorgradsstipendiat Gro Bertheussen fra NTNU som gjennomførte en av de første studiene.

– Gjennom treningen tar man tak i det friske hos pasientene. Trening fører også til bedre livskvalitet og humør. De fleste pasientene ønsker å gjøre alt de kan for å bli friske, og da kommer trening inn som et kjærkomment tiltak, sier Bertheussen.

Powered by Labrador CMS