Annonse

Slankere sel i Barentshavet

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Grønlandsselen har blitt tynnere. Målinger viser at dyrenes spekklag er blitt betydelig mindre det siste tiåret, melder Havforskningsinstituttet.

Forskerne tror konkurranse om maten fra den store torskebestanden i Barentshavet kan være en av årsakene.

Målingene av spekktykkelsen er gjort hos sel som er tatt i den kommersielle selfangsten i Østisen, drivisen sørøst i Barentshavet.

Forskerne Tore Haug, Ulf Lindstrøm, Kjell Tormod Nilssen og Tor Arne Øigård spør seg nå om endringene de ser kan knyttes til de klimarelaterte forandringene som er observert i Barentshavet i de seinere åra.

I tillegg til at det er blitt mer torsk lenger nord er det også blitt mindre is.

Grønlandsselen legger på seg et solid spekklag i løpet av sommeren og høsten, som den kan tære på om vinteren og våren da det er mindre mat. Områdene øst for Svalbard og nord i Barentshavet har tradisjonelt vært grønlandsselenes viktigste beiteområder i våre farvann. Favorittmaten er krill, som inneholder mye fett.

De siste årene har imidlertid ikke havforskerne funnet beitende grønlandssel i områdene øst av Svalbard, slik de gjorde for bare ti-femten år siden. Disse områdene er nå isfrie om sommeren og høsten og domineres av torsk.

– Muligens har redusert isdekke, kanskje også økt konkurranse med torsk, tvunget selene til lengre vandringer lenger mot nord, kanskje så langt som ut i Polhavet nord for Svalbard, skriver forskerne fra Havforskningsinstituttet i en pressemelding.

– Økt energiforbruk som følge av lengre transportetappe mellom sør og nord kan ha bidratt til at selene i dag er i dårligere kondisjon enn på 1990-tallet. (NTB)

Powered by Labrador CMS