– Det som skjer i Arktis forblir ikke i Arktis. Det påvirker hele planeten. Arktis har stor påvirkning på resten av verden, sier NOAA-sjef Timothy Gallaudet. (Foto: Lillian Tveit, Shutterstock, NTB scanpix)

Permafrosten smelter fortere enn noen gang før

Permafrosten i Arktis smelter fortere enn noen gang tidligere, viser en ny rapport fra USAs føderale etat for hav- og atmosfæreforskning.

Den årlige rapporten fra NOAA viser en liten nedgang på flere målinger sammenlignet med rekordvarme 2016, men forskerne er fortsatt bekymret for at de nordlige områdene varmes opp dobbelt så fort som resten av kloden.

– Det som skjer i Arktis forblir ikke i Arktis. Det påvirker hele planeten. Arktis har stor påvirkning på resten av verden, sier NOAA-sjef Timothy Gallaudet.

Utviklingen i permafrostmålinger har en tendens til å ligge ett år bak mange andre målinger. Vladimir Romanovskij, som har vært med på utarbeid rapporten, sier foreløpige resultater fra USA og Canada viser at det mest sannsynlig vil bli satt nok en varmerekord i landenes permafrostområder i 2017.

– Arktis har tradisjonelt blitt sett på som planetens kjøleskap, men kjøleskapsdøren er blitt stående åpen, sier NOOAs sjef for arktisk forskning, Jeremy Mathis. Det kan være noe av grunnen til at blant annet California opplever ødeleggende skogbranner og andre steder av landet opplever ekstrem kulde.

Permafrost er grunn som er frosset hele året, og finnes i polare og høyereliggende områder. Det tilsvarer omtrent 20 prosent av landarealet på jorden.

Powered by Labrador CMS