Annonse

Advarer mot tøvær på tundraen

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Metan som frigjøres når permafrost tiner, er en større trussel mot klimaet enn tidligere antatt, ifølge en ny forskningsrapport.

I store områder på den nordlige halvkule ligger organisk materiale nedfrosset i bakken. Enkelte klimaforskere har lenge vært bekymret for hva som vil skje når den globale oppvarmingen tiner de øverste jordlagene. Da frigjøres nemlig den svært potente klimagassen metan fra områdene hvor det tidligere var permafrost.

Nå mener en gruppe forskere at smeltingen kan frigjøre opptil fem ganger så mye karbon som tidligere antatt innen 2100. Det er omtrent like mye som de samlede utslippene fra avskoging i dag. Men effekten av smeltende permafrost vil være større, siden mye av karbonet her vil bli omdannet til metan, som er en kraftigere klimagass enn CO2.

Studien til forskerne fra Permafrost Carbon Research Network er publisert i Nature. Smeltende permafrost er imidlertid et tema som er omgitt av stor usikkerhet, og klimaforskerne er uenig om hvor stor effekt denne prosessen vil ha på drivhuseffekten. (NTB-AFP)

Powered by Labrador CMS