Den 24. august oppdaget det amerikanske National Hurricane Center at orkanen Harvey økte i styrke. Slik så den ut over Mexicogolfen denne dagen, fanget på kamera av satelitter. (Foto: NOAA/NASA GOES Project)
Den 24. august oppdaget det amerikanske National Hurricane Center at orkanen Harvey økte i styrke. Slik så den ut over Mexicogolfen denne dagen, fanget på kamera av satelitter. (Foto: NOAA/NASA GOES Project)

Klimaendringene kan ha gjort Harvey kraftigere

Flere eksperter mener klimaendringene kan ha gjort orkanen Harvey farligere enn den ellers ville vært.

Selv om det er vanskelig å vite hvor stor rolle klimaendringene kan ha spilt, er det flere tegn som tyder på at de påvirket utviklingen av orkanen utenfor kysten av Texas.

Harvey var uvanlig på flere måter: Nedbøren slo alle tidligere rekorder i USA, og i tillegg lå uværet lenge stille over samme område. Dermed gjorde regnet mer skade enn hvis uværet hadde beveget seg som normalt.

Særlig det voldsomme regnet er helt i tråd med utviklingen som forskere venter etter hvert som temperaturen på jorda stiger.

– Klimaendringene betyr at nedbørsmengdene trolig blir høyere enn de ellers ville vært når vi får en hendelse som Harvey, sa en talsperson for Verdens meteorologiorganisasjon (WMO) tidligere denne uken.

Varmere havvann

Også den amerikanske forskeren Michael Mann peker på at høyere temperaturer muliggjør kraftigere nedbør. Forklaringen er at varmere luft kan holde på mer fuktighet – som deretter kan bli til mer regn.

I tillegg mener Mann det er svært sannsynlig at klimaendringene forsterket vinden som raste mens Harvey herjet som verst. Orkaner får energi fra varmt havvann, og temperaturen i havet utenfor Texas er høyere enn den ville vært uten menneskeskapt global oppvarming.

I en kronikk i avisa The Guardian viser Mann også til at havnivået har økt som følge av klimaendringene – noe som har gjort stormfloa i Texas mer ødeleggende.

– Vanskelig å vite sikkert

Flere studier tyder på at klimaendringene har bidratt til et mønster hvor ulike værtyper blir liggende lenger på samme sted på den nordlige halvkule.

Potensielt kan dette ha medvirket til at Harvey ble liggende lenge på samme sted. Men flere eksperter understreker at denne sammenhengen er usikker.

Flere forskere mener også, i motsetning til Mann, at det er vanskelig å slå fast at klimaendringene gjorde uværet verre enn det ellers ville vært. Kerry Emanuel ved det amerikanske universitetet MIT er blant dem som mener det er problematisk å trekke en slik konklusjon.

– Men vi venter at nedbørsmengdene under orkaner vil øke betydelig dette århundret som en konsekvens av at havene og atmosfæren blir varmere, sier Emanuel til nyhetsbyrået AFP.

Avanserte databeregninger kan gi et klarere bilde av de mulige forbindelsene mellom klimaendringene og orkanen Harvey. Det kan ta flere uker eller måneder før dette arbeidet er i havn.

Powered by Labrador CMS