Den pågående tørken i Spania er i ferd med å tømme Riudecanyes-vannreservoaret i Catalonia. Nå viser ny statistikk at april 2023 var den varmeste og tørreste siden målingene begynte.

Tidenes varmeste april i Spania

Årets april måned ble den varmeste og tørreste i Spania siden landet begynte målinger i 1961.

Den gjennomsnittlige dagstemperaturen i april i Spania var 14,9 grader. Det er 3 grader mer enn normalen, opplyser Spanias meteorologiske institutt.

Den gjennomsnittlige makstemperaturen for måneden var 4,7 grader høyere enn vanlig.

I tillegg har det vært unormalt tørt. Det regnet bare en femtedel av hva som normalt ventes i april. Det gjør at april 2023 har vært den tørreste aprilmåneden i landet så lenge det har vært gjort målinger.

Tørken er nå på et alvorlig nivå flere steder i Spania. Ifølge EUs tørkeobservatorium er store deler av Spania rammet av tørke, mange steder på et alvorlig nivå.

Også rekorden for høyeste makstemperatur i april ble slått. Dette skjedde på flyplassen i Cordoba, da gradestokken steg til 38,8 grader 27. april.

En tilsvarende varmerekord ble satt i Portugal, og i tillegg er varmerekorder slått i Marokko. Forskere fra World Weather Attribution (WWA) mener hetebølgen i disse landene i forrige måned nærmest ville vært umulig hvis ikke klimaet var i endring.

Også fjoråret var preget av stadige varmerekorder i Spania og andre europeiske land. Snittemperaturen i Spania i 2022 var den høyeste som noen gang er registrert.

LES OGSÅ:

Få med deg ny forskning

MELD DEG PÅ NYHETSBREV

Du kan velge mellom daglig eller ukentlig oppdatering.

Powered by Labrador CMS