Krangler om kjønnsforskjeller

Er damer kresne, pripne og mest interessert i menn med penger og status? Og er menn notoriske rundbrennere på jakt etter tenåringer? Ekspertene er inne i en seriøs runde av ”Ne-he-hei!” ”Jo-ho-ho!”

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Illustrasjonsfoto: colourbox.no)

Det er faktisk forbausende få forskjeller på menns og damers tilnærming til sex, konkluderte Terri Conley og kollegaer fra University of Michigan våren 2011.

Hennes egen undersøkelse antydet at jenter i virkeligheten er like interessert i tilfeldig sex som gutta.

Og sist oktober publiserte Conley og kollegaene resultatet av en gjennomgang av annen forskning på feltet. Kjønnsforskjellene er mindre enn antatt, om de i det hele tatt eksisterer, argumenterte forskerne:

Menn verken ønsker eller har flere sexpartnere enn damer. Det er ikke sant at kvinner velger penger og makt mens menn vil ha pene ungjenter.

Og om jenter framstår som mer kresne, tenker mindre på sex og rapporterer mindre glede ved tilfeldig hopping i høyet, skyldes det andre faktorer enn virkelige forskjeller mellom kjønnene.

Nå slår imidlertid andre forskere tilbake:

Conley overser hauger av god forskning som viser klare kjønnsforskjeller, skriver David Schmitt og kollegaer i siste utgave av Current Directions in Psychological Science.

De skjønner ikke hvordan sammenfatningen av tidligere forskning kan tolkes som noe annet enn en bekreftelse av at forskjellene finnes.

- Slik ignorering av eksisterende bevis i en gjennomgang kan alvorlig svekke fremgangen på dette området av kjønnsforskningen, skriver de.

Evolusjon

Stridens kjerne er tanken om at menn og damers tilnærming til det annet kjønn i betydelig grad er påvirket av følgende biologiske faktum:

Kvinnekroppen lager et relativt begrenset antall eggceller, og å bære fram et barn er både anstrengende og risikofylt.

(Foto: Colourbox)

Dermed har evolusjonen premiert damene som ikke overlot moroa til tilfeldighetene, men holdt igjen til de fant en staut, smart fyr med gode gener og erfaring og makt nok til å beskytte både mor og skrikerunger.

Mannen trykker derimot opp sædceller i millioner, og har null å tape på å spre sakene så bredt som mulig.

Men er det virkelig dette som ligger til grunn for våre krumspring på sjekkemarkedet?

Rike menn og pene damer

Forskningen som viser at damer ser etter karer med status og penger, mens menn vil ha snertne tenåringsberter baserer seg gjerne på unge menneskers beskrivelser av en idealpartner, skriver Conley og kollegaene.

Men et speed-datingsforsøk fra 2008 viste at de to kjønnene i virkeligheten vektlegger disse egenskapene likt.

Meningene spriker også når det gjelder oppfatningen om kresne kvinner og ukritiske menn. Menn er tradisjonelt mer på hugget enn damene, og det er blitt tolket som at de er mindre kresne enn damene, skriver Conley.

Men dette skyldes bare våre kulturelle tradisjoner. Sjekkesituasjonen er nemlig med på å bestemme hvor kritisk man blir, argumentere hun og kollegaene.

I et speed-datingsforsøk hvor rollene var snudd, og damene tok initiativet, ble jentene mindre og gutta mer kresne.

Ha! Virkeligheten, du liksom, kontrer derimot Schmitt og gjengen.

Speed-dating viser ikke hele bildet av normal tiltrekning mellom kjønnene, skriver de. Dessuten spriker resultatene i slike undersøkelser. Og forskninga på hvem folk faktisk gifter seg med, støtter teorien om kjønnsforskjeller.

De evolusjonsbaserte teoriene har i mer enn 20 år kunnet forutsi utkommet av en hel rekke eksperimenter som viser at det er vesentlige forskjeller i preferansene til damer og menn, skriver forskerne. 

Men uenighetene stopper ikke der. Menn er heller ikke ute etter flere partnere enn kvinnene, mener Conley.

Pripne piker og rundbrennere

Noe av grunnen til at man kan få inntrykk at menn ønsker seg flere sexpratnere enn kvinner er forskernes valg av statistiske verktøy, tror hun. Vurderer man data med andre metoder viser tallene at flesteparten av begge kjønn håper på samme antall: én.

Og når det gjelder det faktum at herrene oppgir flere faktiske partnere enn damene, kan nok det dreie seg om andre ting enn harde fakta. Et forsøk fra 2003 viser at begge kjønn rapporterer omtrent samme antall når de tror de er koblet til en løgndetektor.

(Illustrasjonsfoto: Colourbox.no)

Lysten på tilfeldig sex er heller ikke særlig forskjellig når alt kommer til alt, mener Conley og co. Det at menn faktisk takker ja til et tilbud oftere enn damer, skyldes antagelig at de anser frampå kvinnfolk som erfarne og gode i senga.

Damene har ikke samme inntrykk av pågående menn. I tillegg er de heller ikke upåvirket av frykten for sosial fordømmelse.

Schmitt og kollegaene mener imidlertid at ingen av argumentene holder vann. 

Statistikkproblemer

Det er knyttet større problemer til den alternative bruken av statistikk enn til den vanlige, skriver han og kollegaene.

Forskerne påpeker også at Conley har unnlatt å nevne vellet av forskningsresultater (inkludert Schmitts egne) som antyder at det faktisk er en forskjell på jenter og gutter.

Og antagelser om at innpåslitne fruentimmer er flinkere i senga kan ikke være grunnen til at gutta takker ja til flere tilbud. Hvor skulle da disse damene få erfaringa fra i utgangspunktet, harselerer de. 

Vi må selvfølgelig både oppmuntre til og ønske velkommen forskning som kan korrigere grunnløse kjønnsstereotyper, argumenterer Schmitt og co.

- Men å anse kjønnsforskjeller som kategorisk usanne når de faktisk er godt empirisk understøttet kan få skadelige følger for forskning, samfunn og folkehelse.

Og dermed er konklusjonen i denne diskusjonen altså klinkende klar:

Det er store forskjeller, i hvert fall i synet på hvor like kjønnene er.

Referanse:

D. P. Schmitt, P. K. Jonason, G. J. Byerley, S. D. Flores, B. E. Illbeck,K. N. O’Leary, A. Qudrat, A Reexamination of Sex Differences in Sexuality - New Studies Reveal Old Truths, Current Directions in Psychological Science, april 2012, vol 21, nr 2, s 135-139.

T. D. Conley, A. C. Moors, J. L. Matsick, A. Ziegler, B. A. Valentine, Women, Men, and the Bedroom - Methodological and Conceptual Insights That Narrow, Reframe, and Eliminate Gender Differences in Sexuality, Current Directions in Psychological Science oktober 2011, vol 20 nr 5, s 296-300.

M. G. Alexander, T. D. Fisher, Truth and consequences: using the bogus pipeline to examine sex differences in self-reported sexuality. Journal of Sex Research, februar 2003, 40(1), s 27-35.

Powered by Labrador CMS