Annonse

Kina-samarbeid og etikken

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Debatt om NTNU og Kina: Kan forskningsamarbeid med diktaturer tjene noen hensikt? Muligens innen teknologi, men innen samfunnsvitenskap kan det gi lite mening, melder Universitetsavisa.

Mellom 25 0g 30 tilhørere hadde funnet veien til Dokkhuset for å overvære debatten om forskning og utenrikspolitikk. ”forskning – idealisme eller politisk spill?” var tittelen.

Er forskning også utenrikspolitikk, eller bør forskning forbli bare forskning? Dette var et av spørsmålene kveldens debattleder Gunnar Okstad stilte forsamlingen og debattdeltakerne. Okstad er i det daglige kommentator i Adresseavisen.

I panelet satt prorektor for nyskaping Johan E Hustad, statvitenskapsprofessor Torbjørn Knutsen og professor Carl Martin Larsen fra Centre for Ships and Ocean Structures (CeSos).

Hustad benyttet sitt innlegg til å gjørerede for universitetets strategi på området: NTNU 2020 – internasjonalt fremragende.

- Vi gjør i utgangspunktet ingen egne etiske vurderinger, fastslo prorektoren.

Fokus for NTNUs forskningssamarbeid er på teknologi og samfunnsutvikling, forklarte Hustad. Han fortalte om fjorårets reise til Kina.

- Om det vi gjør representerer idealisme? Det vil jeg svare ja på. Utveksling av forskere mellom de to land bidrar til å utvikle kulturforståelse og demokratisk utvikling. Men dette er ikke bare idealisme, men handler om næringsutvikling også. For Norges del er det svært viktig at Kina representerer et kjempemarked for oss. Det handler om marked, kunnskap, næringsutvikling, og for kinesernes del også velstandsutvikling, sa Hustad.

Powered by Labrador CMS