Kakao mot demens

En god kopp kakao kan holde hjernen i form hos eldre mennesker og hindre demens, mener forskere.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Antall mennesker som blir rammet av demens, øker i den vestlige verden, og forskerne leter stadig etter metoder for å hindre at eldre mennesker får nedsatt hjernefunksjon.

En mulig kilde til å hindre demens er flavanoler, en antioksidant som finnes i kakaobønner og som øker blodtilførselen til hjernen, opplyste forskere som søndag deltok på en amerikansk forskningskonferanse.

I Storbritannia er det blant annet gjort forsøk på unge kvinner som fikk i oppgave å løse kompliserte oppgaver. De som fikk en kopp med kakao, hadde en mye sterkere blodtilførsel til hjernen enn de som måtte klare seg uten.

Forskeren Norman Hollenberg fra Harvard Medical School har funnet samme tendens hos en indianerstamme i Panama som i sin lokale diett kun drikker kakao.

Det er verken registrert høyt blodtrykk eller demens hos disse indianerne, bortsatt fra hos dem som flytter til byen og slutter med de lokale matvanene. Kakaoen som selges i byene, er dessuten langt fra så sunn som i indianernes lokalsamfunn siden antioksidantene er fjernet for å få bort den bitre smaken.

Men selv om kakao kan være bra for hjernen, advares folk mot å fråtse i sjokolade.

- Sjokolade er en glede, men det kan aldri bli helsekost ettersom vi har et kaloriproblem, sier Hollenberg. I kakao er det imidlertid mye mindre fett. - Jeg ser en lys framtid for kakaoen, sier han.

(NTB)

Powered by Labrador CMS