Julenissen på forsvarsradar

North American Aerospace Defense Command har sporet Julenissen på radar hver julaften i 50 år på rad. Og så sier folk at han ikke finnes?

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Den militære organisasjonen North American Aerospace Defence Command (NORAD) er et samarbeid mellom USA og Canada, og står for overvåkning og kontroll av luftrommet over Nord-Amerika.

Hver eneste julaften i 50 år har NORAD fortalt historier om hvordan deres kraftige sporingssystemer ser Julenissen når han tar av fra Nordpolen, og følger ham minutt for minutt på reisen han tar rundt jorda for å levere ut gavene.

For de som virkelig er i tvil om Julenissen finnes, anbefaler vi også en titt på denne vitenskapelige gjennomgangen som ble arrangert av forskning.no i 2004.

Trykkfeil

Historien bak radarsporingen går som følger: I 1955 kjørte en butikk i Colorado en reklamekampanje som oppfordret barn til å ringe Julenissen på et spesielt telefonnummer.

Dessverre hadde det sneket seg inn en trykkfeil, slik at telefonnummeret var til Director of Operations ved det som den gangen het Continental Air Defence (CONAD).

Oberst Harry Shoup var den første som mottok en henvendelse om Julenissen på julaften dette året. Den lokale seksåringen som ringte, begynte sannsynligvis umiddelbart å ramse opp sin ønskeliste.

Oppga Julenissens posisjon

Shoup tok saken på alvor - etter hvert som han fikk flere telefoner og skjønte hvilken misforståelse som hadde oppstått, ga han sine ansatte beskjed om å oppgi julenissens posisjon til alle barn som ringte inn.

Siden den gang har det bare ballet på seg. I dag er det ikke bare barn som ringer inn på julaften, men også medier fra hele verden som vil vite hvor Julenissen befinner seg.

Ved å sjekke denne nettsiden kan du selv se NORADs beregninger for når Julenissen vil ta av fra Nordpolen.

Frivillige

NORAD er avhengig av frivillige for å gjøre sporingen av Julenissen mulig. Mange ansatte ved Cheyenne Mountain og Peterson Air Force Base oppholder seg deler av julaften sammen med familiene ved NORADs Santa Tracking Operations Center.

I 1997 ble prosjektet utvidet til Internett - og tjenesten ble globalt tilgjengelig. Hver time på julaften viser nettsidene et datagenerert bilde av Julenissen i det han flyr over en stor by i den tidssonen hvor det er midnatt.

I dag er nettsidene tilgjengelige på åtte forskjellige språk.

Det er også mulig å se dette som video mens du lytter til stemmen til en av de frivillige ved NORAD - med fakta om Julenissen og landet han besøker.

De siste årene har Julenissen også vært innom den internasjonale romstasjonen og krigsskip i Persiabukten.

Politisk

Bakgrunnshistorien har endret seg med den politiske situasjonen i verden. Under den kalde krigen ble Julenissens posisjon annonsert over radio, og bare Nord-Amerika ble nevnt.

I det Julenissen nærmet seg, var spenningen stor fordi jagerfly var sendt for å avskjære ham. Ikke før i siste minutt skjønte jagerpiloten at det faktisk var Julenissen og ingen skummel inntrenger.

I dag blir Julenissen møtt av en gruppe Canadian Air Force Fighters (CF-18 Hornets) når han nærmer seg Newfoundland. De eskorterer ham og sørger for at han ikke får problemer i de forskjellige sonene han må gjennom.

Mye besøk

Ifølge en offisiell nettside for U. S. Airforce, fikk nettsidene til programmet som sporer Julenissen hele 912 millioner treff fra 204 forskjellige land i fjor.

I tillegg var det stor aktivitet ved NORAD Tracks Santa Operations Center. 550 frivillige jobbet her på julaften, og svarte på nesten 55 000 telefoner og nærmere 100 000 e-poster fra barn rundt hele verden.

Lenker:

NORAD: NORAD Tracks Santa
Wikipedia: NORAD tracks Santa
Air Force Link: NORAD to track Santa’s trek around the world

Powered by Labrador CMS