Jordskjelv-apper bruker sensorer i mobilen for å registrere rystelser og sende dem inn til seismologier. Appen LastQuake kan også vedlegge bilder, som dette fra et jordskjelv av styrke 6,5 i Sorong, Indonesia høsten 2015. (Foto: EMSC)

Mobilen er en seismograf

Sensorer i mobiler og nettbrett kan gi seismologene bedre bilde av jordskjelv. Kan være nyttig ved kraftige skjelv i befolkede områder, sier norsk forsker.

Stadig flere nettbrett og mobiltelefoner har sensorer som måler akselerasjon, for eksempel til telling av skritt under trening.

Nå diskuterer seismologer hvordan slike målere kan brukes til å registrere jordskjelv. Vanlige folk kan installere spesielle apper på telefonene sine. Disse kan overføre rystelser via nettet til forskerne.

Slik kan folk flest hjelpe forskerne til å få et mer komplett bilde av et skjelv til en billig penge, ifølge en nyhetsmelding fra Seismological Society of America.

Raskere og bedre varsling av skader

De arrangerer i disse dager sitt årsmøte, hvor det som kalles borgerseismologi – citizen seismology – diskuteres.

Med store mengder data fra mobiler og nettbrett kan forskerne få et raskere bilde av skadeomfanget etter et skjelv, ifølge Shohei Naito fra Japan. Han er en av mange forskere som deltar på årsmøtet.

Selv i Japan kan forskerne dra nytte av hjelp fra publikum og deres telefoner. I dette jordskjelvutsatte landet står det riktignok rundt fem tusen seismografer – seismologenes egne følsomme instrumenter.

Likevel vender seismologene seg til nettverket av borgerseismologer for å lage et mer detaljert kart over skjelvet, ifølge Naito.

Nyttig i Nepal

I andre deler av verden er det mye lengre mellom seismografene. Her kan meldingene om et nytt skjelv komme mye tidligere enn de offisielle registreringene, melder U.S. Geological Survey.

De har siden 2009 hatt et verdensomspennende rapporteringssystem på Twitter der folk kan melde inn skjelv. Noe av problemet med slike meldinger er likevel at de ikke alltid oppgir nøyaktig posisjon.

Appen LastQuake lar deg også beskrive hvordan skjelvet ble opplevd ved å markere på en tegning hvor store skadene er. (Foto: forskning.no)

Der kan spesielle apper gjøre en bedre jobb. De kan automatisk bruke både akselerasjonsmåleren og gps-navigasjonen i mobilen eller nettbrettet.

Det amerikanske universitetet Stanford og UC Riverside har utviklet en slik app, som nå er overtatt av California Institute of Technology (Caltech). Den heter Quake-Catcher Network.

En annen app – LastQuake fra Euro-Mediterranean Seismological Center (EMSC) – fikk mange nedlastinger etter det store jordskjelvet i Nepal i 2015.

For svake skjelv i Norge

Vil slike apper være til nytte i Norge? Neppe, mener Tormod Kværna, seismolog ved NORSAR.

– I Norge er jordskjelvene så sjeldne og nesten alltid så svake at sensorene på mobiltelefonene ikke er følsomme nok, sier han til forskning.no.

Kværna har nylig deltatt på et tilsvarende årsmøtet for European Geosciences Union i Wien. Han forteller at borgerseismologi også diskuteres der, men at mange er skeptiske og synes oppmerksomheten er sensasjonspreget.

Likevel tror Kværna at mobiler og nettbrett kan gjøre nytte for seg i områder med tett befolkning der jordskjelvene er kraftige.

– Det arbeides med å utvikle slike tjenester videre på vitenskapelig grunnlag, understreker Kværna.

Lenke:

Oversikt over foredrag om borgerseismologi på årsmøtet til Seismological Society of America.

Powered by Labrador CMS