- Japan godt forberedt

Japanerne er blant verdens beste på jordskjelvsikring, takket være gode forberedelser. Likevel kan fredagens skjelv få store økonomiske konsekvenser.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Fortauet i byen Urayasu er totalt ødelagt etter fredagens jordskjelv, men når det kommer til sikring av bygg og infrastruktur er det få som kan konkurrere med japanerne. (Foto: Toshifumi Kitamura/Scanpix)"

Jordskjelvet under jordskorpa øst for Honshu i Japan fredag morgen hadde en styrke på 8,9. Det gjør skjelvet til et av de kraftigste i historien.

Men heldigvis er Japan blant de landene i verden som er best forberedt på jordskjelv i denne størrelsesordenen.

Ikke bare har de strenge bygningskoder som gjør at bygg, broer og viktig infrastruktur skal være sikret, men de har også en stabil regjering og godt definerte beslutningstagere.

Armert betong og seigt stål

Øystein Løset, sivilingeniør ved Rådgivende Ingeniørers Forening, sier de viktigste forberedelsene man kan gjøre i forbindelse med jordskjelv er å lage konstruksjoner som tåler store deformasjoner.

- Man lager rett og slett deler i konstruksjonen som greier å absorbere mye av den energien som kommer i jordskjelvet.

- Dette kaller vi duktilitet, noe som betyr at en del av en konstruksjon kan tåle store deformasjoner men fortsatt ha styrken i behold.

De beste materialene til dette er armert betong og seige stålkonstruksjoner.

Løset forteller at japanerne sannsynligvis er verdens beste på denne type sikring.

- De har prosjektert og dimensjonert bygg for å tåle skjelv i mange tiår. Lyntogene deres tåler disse jordskjelvene, og broene er prosjektert og dimensjonert på en måte som gjør at de absorberer denne energien.

- Norge ligger dårlig an

Norge ligger langt fra aktive jordskjelvområder, og det er ganske liten sannsynlighet for at vi skal bli truffet av gigantiske tsunamier forårsaket av skjelv.

Jordskjelvene som kan ramme Norge er rundt tusen ganger svakere enn det som nå rammet Japan.

Likevel kan et jordskjelv i Norge komme opp i over 6 på Richters skala, noe som kan medføre bevegelser i jordskorpa på rundt en desimeter frem og tilbake mellom 2 og 10 ganger i sekundet.

- Men selv i forhold til et slikt skjelv ligger vi dårlig an i Norge, sier Løset.

Litt av problemet er at mye av den kritiske bygningsmassen i Norge er lave murbygg, og er spesielt utsatt for de skjelvene vi kan forvente særlig i Oslo-området.

- Mange av de lavere byggene har en egensvingefrekvens som ligger midt i smørøyet for slike jordskjelv, slik at man får en selvforsterkende effekt i form av resonans.

"Fredagens skjelv i Japan hadde en styrke på 8,9. Det er rundt tusen ganger så kraftig som det vi kan bli rammet av her i Norge. (Illustrasjonsfoto: iStockphoto)"

I tillegg er grunnen under Oslo bløt, noe som også forsterker effekten av et eventuelt jordskjelv.

Riktignok kom det nye bygningskoder om jordskjelvsikring i 2004, men reglene har ikke tilbakevirkende kraft.

- Derfor vil både Universitetet i Oslo, Slottet og Stortinget kunne få store skader selv ved de mindre jordskjelvene vi kan få i Oslo-området, avslutter han.

- Store økonomiske konsekvenser

Ifølge Marianne Jahre, ved Institutt for strategi og logistikk ved BI, har Japan har en stor nasjonal katastrofeberedskap som raskt kan begynne å redde folk og bringe ut hjelp.

- Et jordskjelv som rammer Japan vil derfor etter all sannsynlighet få mye mindre konsekvenser enn det vi for eksempel så under tsunamien i 2004.

Men Japan har også mye sofistikert teknologi og fabrikker som forsyner blant annet elektronikkindustrien med komponenter.

- Det er derfor slik at de økonomiske konsekvensene kan bli store også utenfor Japan og de nærliggende områdene, sier hun til forskning.no.

Styre og organisasjon

Jahre forteller at dersom Japan trenger hjelp fra andre land i katastrofearbeidet, så vil for eksempel japanske Røde kors, i samarbeid med landets myndigheter, kontakte Internasjonale Røde Kors og be om den hjelpen de trenger.

På grunn av det gode styret og mangelen på korrupsjon vil Japan derfor sannsynligvis greie å unngå det som skjedde i Haiti, nemlig at landet ble oversvømt av bistands- og hjelpeorganisasjoner, noe som gjorde logistikken svært vanskelig.

- Problemet oppstår når man ikke har en god nok organisasjon til å be om den riktige hjelpen og styre den hjelpen som kommer, og det er i utgangspunktet landets egne regjeringer som skal gjøre dette.

Powered by Labrador CMS