Annonse

Investorene strømmer til akvaponianlegg

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Investorene strømmer til det kombinerte fiskeoppdretts- og planteproduksjonsanlegget hos Bioforsk i Landvik. Forskerne ønsker utviklingssamarbeid med næringslivet velkommen, melder Bioforsk selv.

– Både gartneri- og fiskerinæringen er interessert i dette. Vi håper at vi kan få til et driftig samarbeid om å fylle opp gamle veksthus med ny teknologi, og samproduksjon av fisk og planter for lokalt marked, sier forsker og prosjektleder Siv Lene Gangenes Skar i Bioforsk.

I juni var en engasjert gjeng investorer fra Ryfylke på besøk i veksthuset på Landvik for å lære mer om Aquaponics (akvaponi).

Per Øystein Sandvin, fra Ryfylke næringshage forteller at det finnes mye kompetanse på planteproduksjon, og mange tomme veksthus i regionen. Samtidig satses det på nye arter for marint oppdrett. Ryfylke næringshage jobber blant annet med å etablere en Akvapark for innovasjon på Finnøy. Det skal bidra til å senke terskelen og risikoprofilen til nystartede bedrifter som vil drive innovasjon innenfor marin sektor.

Alt ligger dermed til rette for at akvaponi kan forene grønn og blå næring i regionen.

Gangenes Skar forteller at mange sitter med veksthus med lite drift og lurer på hva de skal gjøre. Hun synes det er flott at mange tar kontakt med ønske om å fylle veksthus med akvaponi.

– Vi håper at Aquaponics kan være en kostnadseffektiv og innovativ måte å tenke litt nytt på, samtidig som eksisterende drivhus utnyttes, sier Gudrun Karina Arntsen, fra det nyetablerte firmaet Plantekameratene.

Hun forteller at de fortsatt er tidlig i research-fasen og har god tid. Med seg til Landvik har Arntsen samarbeidspartner Elin Rydningen i Blomen hage og landskap.

– Vi har jo et drivhus på ett mål på Rennesøy, og to mål uteareal i tillegg. Potensialet ligger der, sier Rydningen.

I følge Jan Morten Homme i AqVisor AS kan ett mål drivhus romme en produksjon på 10 tonn planter i året, forutsatt at produksjonsforholdene er optimale. Det krever 7000 fisk à 200 gram.

– Tallene når det gjelder økonomi er bedre enn jeg hadde forestilt meg på forhånd. Hvis vi kan ta ut dette på markedssiden med lokale matspesialiteter og spesielle arter så ser jeg lyst på det, sier Sandvin fra Ryfylke næringshage.

Flere i delegasjonen fra Ryfylke er positive til videre samarbeid med Bioforsk.

– Jeg synes det vises en stor faglig tyngde her, som er viktige for oss å få tilgang til, for eksempel ved å bli gode samarbeidspartnere, sier Rydningen i Blomen hage og landskap.

Foreløpig finnes det få byggesett for ferdige akvaponianlegg, men Gangenes Skar håper at forskningsprosjektet kan resultere i utvikling av moduler som kan bestilles i ulike størrelser.

Powered by Labrador CMS