Intimbarbering utrydder flatlus

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Under naturlige forhold finner flatlusa næring (Foto: Wikimedia Commons)
Under naturlige forhold finner flatlusa næring (Foto: Wikimedia Commons)

Enda en art kan føyes til listen over truede dyr. Den tidligere så tallrike flatlusa holder på å bli utryddet i Danmark fordi særlig kvinner i stigende grad barberer vekk håret fra sine intime deler.

Dette melder klinikken for kjønnssykdommer på Bispebjerg Hospital i Danmark.

– Vi ser nesten ikke flatlus på klinikken mer. Lusene kan bare sitte på mennesker hvis det er genital behåring, og siden det er mote å barbere seg, kan de rett og slett ikke overleve, forteller Carsten Sand, overlege på Venereaklinikken; en del av Dermatologisk Afdeling og Videncenter for Sårheling på Bispebjerg Hospital.

Eneste gode forklaring

Det finnes ingen offisielle danske oversikter over utbredelsen av flatlus, som sprer seg ved tett kontakt og typisk i forbindelse med sex.

Man kunne kanskje tro at færre flatlus er et uttrykk for at vi passer bedre på oss selv og hverandre, men slik henger det ikke sammen.

– Vi ser flere tilfeller av klamydia, kjønnsvorter og andre kjønnssykdommer, så det er ingen andre gode forklaringer på at flatlus er på vei ut enn at man fjerner genital behåring, konstaterer Sand.

Dyr lever ikke uten skog

Flatlus (Pthiridae) er hudparasitter som lever på mennesker der det er kroppshår (Foto: Wikimedia Commons)
Flatlus (Pthiridae) er hudparasitter som lever på mennesker der det er kroppshår (Foto: Wikimedia Commons)

Vurderingen er den samme hos lusekspert og biolog Kim Søholt Larsen, som blant annet forsker på lusebekjempelse.

– Jeg har forsøkt å få utlevert flatlus fra kolleger rundt omkring, men det er simpelthen ikke mulig. Ingen kan skaffe dem.

- Man kan si, litt populært, at når man feller skogen, kan det ikke lengre leve dyr der, sier Larsen, som er direktør i KSL Consulting.

Nedgang hos både kvinner og menn

Tendensen ser ut til å være den samme i andre vestlige land, hvor det blir mer og mer populært med «brasiliansk» trimming – det vil si intimbarbering med barberblad eller voks som fjerner alt eller nesten alt kjønnshår.

Det internasjonale tidsskriftet Sexually Transmitted Infections beskrev fenomenet allerede i 2006 i et innlegg under tittelen «Did the ‘Brazilian’ kill the pubic louse?»:

«Selv om det i begynnelsen mest ble observert hos kvinner, så er omfattende hårfjerning gjennom de senere årene også blitt stadig mer populært hos menn. Sammen med den reduserte risikoen for overføring fra kvinnelige partnere, kan det være forklaringen på at menn opplever et tilsvarende fall i tilfeller av flatlus,» skrev legene N.R. Armstrong og J.D. Wilson fra the General Infirmary of Leeds.

Flatlus ut – betennelse inn

Med brasiliansk hårklipp overlever ikke flatlusa (Foto: Wikimedia Commons)
Med brasiliansk hårklipp overlever ikke flatlusa (Foto: Wikimedia Commons)

De utdøende flatlusene er imidlertid ikke bare en solskinnshistorie.

Carsten Sand fra Bispebjerg Hospital understreker at en grundig barbering av kjønnsdelene riktignok fjerner uønsket behåring og utrydder flatlus, men til gjengjeld stiger risikoen for infeksjon.

– Når du barberer deg, kommer det små hull og sår i huden, og derfor kan vi få hårsekkbetennelser av gule stafylokokker, som en tredjedel av oss går rundt med i den forreste delen av nesen. De kan spre seg til kjønnsdelene, og derfor er ikke dette en oppfordring til å barbere seg. Naturlig kan også være bra, sier overlegen.

Hvis du likevel insisterer på å barbere de edlere delene på amerikansk (en trekant av kjønnshår), fransk (en hårstripe) eller på den mest radikale brasilianske måten, kan du holde stafylokokkene nede ved å vaske godt med vann og såpe.

Hvis knoppene blir betente, er klorheksidinsåpe fra apoteket en god hjelp, opplyser Carsten Sand.

Referanse:

Did the ‘Brazilian’ kill the pubic louse?; Sex Transm Infect 2006;82:265-266; doi: 10.1136/sti.2005.018671>

______________________________

© videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Powered by Labrador CMS