Mobilen stjeler søvn

Å bruke mobil, nettbrett og PC på sengen er en dårlig idé dersom du vil sove godt.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Mobilsurfing på sengekanten henger sammen med søvnproblemer. (Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no)

Om søvnundersøkelsen

532 studenter fra UiB, Høyskolen i Bergen og NHH fikk spørreskjema om bruk av elektroniske medier og søvnvaner.

Cirka 75 prosent av studentene sier at de bruker mobilen før de sovner minst én gang i uken.

50 prosent sier at de bruker datamaskinen til å se film i sengen minst en gang i uken før de sovner. Det samme antallet sier at de bruker PC-en til spill og surfing i sengen.

Per uke ser studentene 106 minutter film, surfer på mobilen 64 minutter og spiller spill eller surfer på PC i 73 minutter på sengekanten. Gjennomsnittlig samlet mediebruk er 47 minutter.

Dersom du leser mailer, sjekker Facebook-likes eller surfer på nettet i sengen før du sovner, kan dette gi dårligere søvnkvalitet.

Det viser en søvnstudie fra Det psykologiske fakultet ved Universitetet i Bergen.

I studien svarte over 500 studenter om sine elektroniske medievaner før de sovnet. Over 90 prosent svarte at de minst en gang i uken surfer, ser film eller mailer på sengen før de sovner.

– Søvnstudien viser at det var en klar sammenheng mellom surfing på mobil og PC og insomni, altså søvnvansker, sier professor Ståle Pallesen.

B-mennesker surfer mest

I tillegg til søvnvansker, viser studien at elektronisk mediebruk på sengekanten påvirker andre sider ved søvnen.

B-menneskene surfet og så mer film enn A-mennesker. Jo senere døgnrytme dess mer bruk av sosiale medier i sengen.

Selv om forskerne så en sammenheng mellom elektroniske medier og søvnvansker, kan de ikke med sikkerhet si hvorfor det er slik. Men tidligere observasjoner og studier kan gi svar.

– Vi vet at lys kan påvirke biologiske mekanismer som forsinker søvn og døgnrytmen. Spennende spill eller tv-programmer kan virke oppgirende og gjøre det vanskeligere å sove, sier Pallesen, og fortsetter.

– Men det kan heller ikke utelukkes at man med søvnløshet og forsinket søvnfase fort blir liggende lenge våken i sengen om kvelden, og derfor tyr til elektroniske media som underholdning.

Forbeholdt søvn og sex

Ståle Pallesen. (Foto: Magnus Vabø)

Pallesen sier at soverommet i det hele tatt bør være fritt for fjernsyn og datamaskiner. fordi soverommet kan forbindes med andre ting enn søvn, noe faktisk gjør det vanskeligere å sove.

Dette er noe av de samme mekanismene som er i sving når man gjenlever bestemte følelser til bestemte steder, for eksempel etter en ulykke.

Søvnforskeren anbefaler at soverommet bør være fritt for elektroniske medier som mobiltelefoner, dataspill og fjernsyn.

– Soverommet bør være forbeholdt sex og søvn, sier Pallesen.

Referanse:

Fossum m.fl: The Association Between Use of Electronic Media in Bed Before Going to Sleep and Insomnia Symptoms, Daytime Sleepiness, Morningness, and Chronotype, Behavioral Sleep Medicine, Published online: 24 Oct 2013, doi: 10.1080/15402002.2013.819468.

Powered by Labrador CMS