Fisken suges om bord

I den nye ringnotsnurperen blir sild og makrell skånsomt suget om bord.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Fisken hentes opp fra sjøen, og går via silkasse til tank i et lukket system. (Foto: (Illustrasjon: MMC-Tendos))

I tre år har bedriften MMC-Tendos samarbeidet med Sintef om et forbedret pumpesystem for ombordlasting av sild og makrell fra ringnot.

I dag skjer dette vanligvis ved hjelp av skovlpumper som suger og trykker fisken ombord gjennom en pumpeslange.

Fisken går opp i en silkasse der pumpevann og fisk skilles, og vannet renner ut gjennom en rist mens fisken går ned i en lagringstank.

Undertrykk

– Det nye nå er at vi erstatter skovlpumpen gjennom å laste fisken ved hjelp av undertrykk, forteller Ida Aursand ved Sintef Fiskeri og havbruk.

– I det nye systemet skaper vi et undertrykk i lagringstanken og frakter fisken gjennom et lukket system – helt fra fisken hentes opp fra sjøen, via silkasse og ned i tank. Dermed kan fisken suges opp fra nota og om bord, sier Aursand.

Bedrer kvaliteten

Det nye utstyret innebærer at fisken får en mer skånsom behandling og unngår slag fra skovler i pumpa.

I det nye systemet fraktes fisken til tankene med forhåndskjølt vann. Tankene har en form som optimaliserer den kalde vannstrømmen gjennom fisken, og som gir veldig god fordeling av det kalde vannet.

Man forventer at den skånsomme behandlingen i lag med den optimale kjølingen, vil høyne kvaliteten på fisken betraktelig.

Den nye ringnotsnurperen Christina E, bygd av rederiet Erik & Sævik, har fått installert det nye pumpeutstyret. Båten var ferdig i vår, og har startet sin første sesong nå.

– Vi har nettopp kommet på land etter tokt der vi har evaluert systemet, og det ser veldig bra ut, forteller Aursand.

––––—

Artikkelen er oppdatert 5.12.11 10:36

Powered by Labrador CMS