I dag ble gratisvaksinen mot HPV lansert, og sykepleierstudent Eva Godvik Lampe var en av de aller første som fikk vaksinen. Helseminister Bent Høie og direktør i Folkehelseinstituttet Camilla Stoltenberg overvar det hele. (Foto: NTB Scanpix/Heiko Junge)

FHI håper mer enn fire av fem vil ta gratis HPV-vaksine

Fra i morgen kan jenter født mellom 1991 og 1997 få gratis HPV-vaksine. Men vil de gjøre det? I Danmark har antall skolejenter som vaksinerer seg gått ned de siste årene.

Tilbudet gjelder kvinner som fyller 20–25 år i løpet av 2016, og vil gjelde i to år. Totalt vil dette gjelde rundt 180 000 jenter og kvinner, melder NTB.

Dette ble klart i august i år, etter at Stortinget i fjor høst vedtok at også disse kvinnene skulle få dekket vaksinen av det offentlige. Fra før av har jenter i 7. klasse fått tilbud om vaksinen gjennom barnevaksinasjonsprogrammet.

Vaksinen vil beskytte mot to av de vanligste typene av Humant papillomavirus, HPV 16 og 18. Totalt finnes det over 100 forskjellige varianter av viruset, men disse to er årsaken til rundt 70% av alle tilfeller av livmorhalskreft.

Stor interesse

I forkant av oppstarten har det blitt sendt ut en sms til alle jentene som nå får tilbudet. Folkehelseinstituttet har merket stor interesse, men kan ikke si noe om hvor fort andelen vaksinerte vil øke.

– Det er vanskelig å spå. Det er nok mange som vil benytte seg av tilbudet raskt, men det passer ikke nødvendigvis for alle til enhver tid, sier Margrethe Greve-Isdahl, overlege på avdeling for vaksineforebyggbare sykdommer ved FHI.

Greve-Isdahl forteller at det i barnevaksinasjonsprogrammet er 84% som har blitt vaksinert, og at de håper på tilsvarende resultater nå.

Flere vaksinerer seg i Norge

HPV-vaksinen ble innført i barnevaksinasjonsprogrammet i Norge i 2009. De første årene var det ikke voldsomt mange som tok vaksinen, men har andelen som gjør det, økt.

I de siste tallene fra SYSVAK, Nasjonalt vaksinasjonsregister, har 87% av jenter født i 2003 fått den første av tre vaksinedoser, noe som regnes som god dekning. 

I Danmark har antall vaksinerte gått kraftig ned siden det ble innført gratis HPV-vaksine i barnevaksinasjonsprogrammet der til lands. Mens det tidligere har vært en dekningsgrad opp mot 90%, var det i fjor bare en drøy fjerdedel av jenter født i 2003 som hadde blitt vaksinert, ifølge videnskab.dk.

Folkehelseinstituttet tror ikke vi vil få et tilsvarende fall i Norge, og mener det som har skjedd i Danmark var et resultat av ubalansert informasjon i mediene. I Norge ønsker FHI å være ute i forkant med informasjon for å forhindre at dette skjer her.

– Det vi er opptatt av er å gi god informasjon, også når det kommer til bivirkninger. Vi prøver å være ute i forkant og ha en åpen dialog, sier Margrethe Greve-Isdahl.

Større effekt enn forventet

En studie fra USA har vist at vaksinen har større effekt enn først antatt.

– Effekten er større enn vi hadde håpet ut fra hvor mange som er fullt vaksinert. Det tyder på at vaksinasjonen beskytter flere enn den enkelte som får den, sier Cosette M. Wheeler, forsker ved University of New Mexico, til videnskab.dk.

Det er tre mulige årsaker til at effektene er bedre enn forventet. Wheeler tror det kan skyldes at vaksinen kan gi beskyttelse mot flere av virusene, at den kan være effektiv ved færre doser, og at den kan gi flokkimmunitet.

Flokkimmunitet betyr at jo flere i befolkningen som er vaksinert, jo flere vil ha beskyttelse. Det innebærer at også ikke-vaksinerte til kunne være indirekte beskyttet fra en sykdom, dersom mange nok har vaksinert seg, ifølge den danske nettavisen.

Powered by Labrador CMS