Om Crohns og kjøleskapet

Utbredelsen av tarmlidelsen Crohns er mistenkelig sammenfallende med spredningen av kjøleskapet. Kan skapet rett og slett ha sin skyld i sykdommen?

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Den som trodde bakterier ikke vokser i kjøleskapet, må tro om igjen. I kjøttet, grønnsakene og osten har visse bakterier gode nok forhold til å formere seg flittig. Men maten i kjøleskapet får en annen bakteriesammensetning.

Franske forskere mistenker nettopp denne nye floraen for å kunne skape seriøst trøbbel i tarmen.

Mistenkelig sammentreff

Crohns sykdom er en kronisk betennelse i tarmen, og kan gjøre livet surt, vondt eller rett ut uutholdelig for de som rammes. Men til tross for mye forskning på feltet, er vi ennå ikke sikker på hva sykdommen skyldes.

Men noe har vi da oppdaget.

Vi vet for eksempel at symptomene kommer av overdrevne reaksjoner fra immunsystemet, og at diagnosen har dukket opp stadig oftere siden midten av 1900-tallet. I USA kom en betydelig økning rundt 1940, mens Sverige fikk den store oppsvingen omkring 1950. England fulgte etter på 1960-tallet, og Sør-Europa fikk problemene enda litt seinere.

Det besynderlige er imidlertid at økningen og tidspunktene sammenfaller med salgskurvene for kjøleskap i de ulike landene.

Jean-Pierre Hugot og kollegaene hans fra Robert Debre Hospital i Paris mener dette ikke er noen tilfeldighet. De tror tvert imot at kjøleskapet kan ha skylda for oppsvingen i Crohns. I hvert fall indirekte.

Andre bakterier

Mange forskerne mistenker nemlig visse bakterier for å ha en finger med i spillet, og noen av disse bakteriene finnes det spesielt mye av i kjøleskapet.

- Om matvarer lagres varmere, for eksempel i 15-20 grader, ødelegges de fortere av bakterier som vokser bra i høye temperaturer, forklarer Göran Molin, professor i næringsmiddelhygiene ved Lunds universitet.

- Slike bakterier er ofte melkesyrebakterier, som snarere har positive effekter enn negative. Ellers ødelegges matvaren fort av bakterier som forandrer matens lukt og utseende, slik at den klart framstår som uspiselig.

I kjøleskapet vokser slike bakterier derimot langsomt, og mange av dem kan ikke gro der i det hele tatt. Her tar i stedet andre typer bakterier over, og en stor del av disse er såkalte gramnegative bakterier som inneholder stoffer som kan provosere fram voldsomme immunreaksjoner.

- I kjøleskapet kan disse gramnegative bakteriene nå ganske høye konsentrasjoner før det merkes på matvarens lukt og smak, og man kan komme til å spise mat som inneholder mye bakterier av en type som immunforsvaret vårt overreagerer på, sier Molin.

Yersinia og Listeria

Det er altså ikke så unaturlig å rette søkelyset mot den nye bakteriefloraen i maten. Hugot og kollegaene mistenker spesielt arter av Yersinia og Listeria for å kunne framprovosere immunreaksjonene hos mennesker som lider av Crohns.

- Både Yersinia enterocolitica og Listeria monocytogens vokser relativt godt i kjøleskapstemperatur, sammenlignet med andre bakterier, sier Molin.

Tidligere undersøkelser har også vist at det finnes spor etter disse bakteriene i de betente delene av tarmen til mennesker som lider av sykdommen.

Men det finnes også fagfolk som er skeptiske til Hugots hypotese. Hvis kjøleskapsideen holder stikk, burde Crohns-pasienter bli bedre av å spise antibiotika som knekker Yersinia og Listeria, argumenterer noen. Så langt har ingen klart å bevise at slike midler gir noen nevneverdig bedring.

Ingen løsning

Det er mye som peker mot at Crohns sykdom kan skyldes ett eller annet i vår moderne livsstil, men forskerne er fortsatt langt fra sikker på hva. Og om du plutselig ble fristet til å kaste kjøleskapet på dynga, bør du nok tenke deg om en gang til.

Selv om moderne matvarebehandling i visse tilfeller kan vise seg å ha uheldige effekter, skal vi ikke glemme at kulda også hindrer veksten av mange typer bakterier som kan føre til alvorlige matforgiftninger.

Referanse:

J-P. Hugot, C. Alberti, D. Berrebi, E. Bingen, J-P. Cézard JP, Crohn’s disease: the cold chain hypothesis, The Lancet, Vol. 362, Issue 9400, 13. desember 2003, s. 2012-2015.

Lenker:

BBC: Chilling theory on bowel disease
Medical News Today: Fridges blamed for Crohn’s disease rise

Powered by Labrador CMS