- Ikke hvitere tenner

Tannpastaer med whitening-effekt gir deg ikke et hvitere smil, sier forskere.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det nyeste i tannpastaen nå er 3D-effekt. Det gir deg neppe så hvite tenner som dette. (Illustrasjonsfoto: Colourbox)

Whitening-tannpastaer du får kjøpt i butikk i Norge inneholde små mengder slipemidler. Men mengden er for liten til å ha noen blekende effekt av betydning for tennene. 

– Tannpastaene med såkalt whitening-effekt gir deg ikke hvitere tenner, forteller førsteamanuensis Vibeke Kjærheim, forsker ved Institutt for klinisk odontologi på Universitetet i Oslo.

Mirakler på tube

En kikk i tannpastahylla i butikken er en studie i fagre løfter. Framfor alt handler det om at du skal få et hvitt smil.

– Dessverre finnes det ingen mirakelmidler i tannpastaen, kanskje bortsett fra fluor.

Fluor finner du like mye av i alle tannpastaene.

– Alle som ikke har et spesielt problem, kan trygt kjøpe en helt enkel tannpasta. Kjøp gjerne den billigste, sier førsteamanuensis Vibeke Kjærheim.

Så i jungelen av tannpastaer – hvilken bør du velge? Et enkelt råd: Velg den du liker best. Eller altså om du vil spare penger: Velg den som koster minst.

I en dagligvarebutikk i Oslo fant forskning.no seks ulike tannpastaer av merket Colgate. Fire av dem lover deg hvitere tenner. En av dem er Komplett, ifølge produsenten. En av dem er Total. Hva skal du velge? (Foto: Bård Amundsen)

Hvitere tenner

Er du storbruker av kaffe, te, rødvin eller tobakk, kan slipemiddelet i whitening-tannpastaer fjerne noe av misfargingen du får på tennene.

Noen whitening-tannpastaer inneholder også optiske hvitemidler, av noen produsenter kalt 3D-effekt. Disse gjør ikke tennene hvitere, men de kan gi et optisk inntrykk av at tennene ser litt hvitere ut.

– Men effekten er marginal, sier Kjærheim.

Hydrogenperoksid

Anne Skaare er professor ved samme institutt på Universitetet i Oslo som Kjærheim. Hun karakteriserer mye av innholdet i dagens tannpastaer som kosmetikk uten virkning.

– Skal tennene dine bli hvitere, må det kraftigere lut til enn den du finner i tannpastaene, bekrefter hun.

Da må du bruke hydrogenperoksid eller karbamidperoksid i høyere konsentrasjoner enn det som er tillatt å bruke i norske tannpastaer. For å få hvitere tenner, må du altså få utført tannbleking.

Svar fra Colgate

Når forskning.no henvender seg til selskapet Colgate for å høre hva de svarer på synspunktene til forskerne ved Institutt for klinisk odontologi på UiO, viser Colgate til at alle selskapets påstander gjennomgår en grundig evaluering for å sikre at de er riktige.

– I Norge markedsfører vi flere whitening-tannkrem som inneholder et spesielt rensende silica-basert slipesystem, som effektivt fjerner flekker på overflaten av tennene. Disse hvithetsfordelene er støttet av kliniske studier som følger globale standarder og strenge vitenskapelige metoder, skriver Ole-Marthin Hexeberg, markedssjef i Colgate Palmolive Norge, i en e-post.

– Våre kliniske studier er gjennomført av ledende eksperter og godkjent av flere vitenskapelige og akademiske institusjoner, legger han til

I utlandet kan du få kjøpt slipetannpastaer med mye slipemiddel. Bruker du slike over lang tid, kan du risikere å slipe bort så mye av emaljen at du får fram det gulaktige tannbenet (dentin) under emaljen. Over tid kan du altså ende opp med å få gulere tenner, ikke hvitere. (Illustrasjonsfoto: Colourbox)

Vanskelig tannpastavalg

Professor Anne Skaare forstår godt at mange forbrukere synes det er vanskelig å velge tannpasta når de står foran butikkhyllen. Hun tror de aller fleste velger ut fra smak og behag.

Men for noen av oss kan det ha noe for seg å lete etter spesielle tannpastaer.

– Tannkremer mot ising i tennene kan ha en effekt.

– Tannkremer mot dårlig ånde som er tilsatt sink, kan også ha effekt.

– Tannkremer mot syreskader har en mulig, men usikker effekt.

Munnskold? Dropp SLS

Det vanligste munnproblemet folk sliter med er munnskold, også kalt after. Dette er smertefulle sår som oppstår i munnen.

Har du lett for å få munnskold, bør du velge en tannpasta uten såpestoffet SLS (natrium lauryl sulfat). Dette skummemiddelet finnes i nesten alle vanlige tannpastaer. Det gir deg følelsen av at tannpastaen rengjør bedre og er mer behagelig å ha i munnen.

Ikke farlig tannpasta

Førsteamanuensis Vibeke Kjærheim mener at vi ikke behøver å være engstelige for at tannpastaer som selges i Norge, skal inneholde skadelige stoffer.

– Folk blir stadig mer oppmerksom på dette med farlige stoffer i mat og andre produkter vi får i oss. Tannpasta-produsentene bruker velprøvde stoffer i sine produkter og tilsetter ikke farlige ingredienser.

Tannpastaene du får kjøpt inneholder i stor grad akkurat det samme. Valget ditt blir derfor om tannpastaen skal være hvit, blå eller rød. Og hva den skal smake. (Foto: Colourbox)

Inneholder det samme

Utseendet på plasttubene til tross: Tannpastaene du får kjøpt i butikken inneholder i stor grad akkurat det samme.

Valget ditt blir derfor om tannpastaen skal være blå eller hvit, og hva den skal smake.

Mengden fluor er den samme i alle voksen-fluortannpastaer (0,145 gram per 100 gram) og alle barne-fluortannpastaer (0,110 gram).

– Fluor er ikke bra å få i seg store mengder av. Derfor må tannpastaen ikke svelges, men spyttes ut. Foreldre bør hjelpe barn med dette, råder Kjærheim.

– Men la gjerne være å skylle munnen med vann etter tannpuss. For da skyller du også ut fluoren. Det skal du helst ikke.

Tre ting avgjørende for tannhelsen

Tre ting er viktige for tannhelsen din, understreker Kjærheim.

– Det er fluor. Det er hvor godt du pusser tennene. Og det er kostholdet ditt. 

Stadig flere velger myke tannbørster for å redusere slitasjen på tannkjøttet. Det er nok et riktig valg. Men mykere tannbørster gjør at du bør pusse tennene lengre om du skal få vekk alt bakteriebelegget på tennene.

Hold gjerne på med pussingen i to minutter. Og pass på å pusse over alt, også lengst bak i munnen.

 

Powered by Labrador CMS