Et rent råd

Forkjølelsessesongen er offisielt åpnet, og det er bare et tidsspørsmål før venner og kolleger samler snutene om våte nys i snørrete snytefiller. Så hvordan kan du redusere risikoen for å bli med i klubben?

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Vask hendene, sier professor John Oxford fra Queen Mary’s School of Medicine til BBC.

Oxford og teamet hans har undersøkt effektiviteten av en hel del tiltak mot overføring av lumske forkjølelser og irriterende influensa.

Resultatene viser at det viktigste våpenet mot uhumskhetene rett og slett er en omgang med såpe og vann.

Glem virusdrepende lommetørklær, sier forskerne. En god håndhygiene og vasking av overflater man er i kontakt med (i den rekkefølgen), er første bud for alle som ønsker å stoppe spredningen av forkjølelser, influensa - ja, til og med fugleinfluensa.

Ting smitter

Virus kan nemlig overleve på hendene våre i timevis, skriver BBC.

Derfra smitter de lett over på ting vi tar i, og så er det kjapt videre til nestemann. Hvis han eller hun slikker på fingrene, klør seg på nesa eller peller et rusk ut av øyekroken, blir vedkommende fort infisert.

Den beste metoden for å hindre slik smitte, er å vaske hendene. Men dessverre har personlig hygiene blitt stadig dårligere i de siste tiårene, sier Oxford til BBC.

Heldigvis er det temmelig enkelt å gjøre noe med akkurat dette.

Ingen garanti

Vask hendene ofte, hold lankene unna øyne, nese og munn, og ta en omgang med vaskefilla når du ikke har annet å ta deg til. Telefonrør, lysbrytere, dørhåndtak og doknapper er yndede oppholdssteder for virus.

Men la deg for all del ikke narre til å tro at hysteriske håndvaskrutiner og nitid nedvasking av huset kommer til å garantere en vinter uten host, hark og snørrete snyteskaft.

I følge en talsmann for the Common Cold Centre i Cardiff er det bare én måte å unngå forkjølelser helt: Bli eremitt!

Lenke:

BBC: Clean hands the way to stop flu

Powered by Labrador CMS