Spør en forsker: Hvorfor mister vi tennene?

Går tennene våre virkelig ut på dato, eller kan man beholde egne tenner et helt liv?

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Foto: Wikimedia Commons)
(Foto: Wikimedia Commons)

Ofte er det slik at jo friskere tennene våre er, destod bedre er helsa. Tann - og munn status påvirker også resten av kroppen, derfor er det veldig viktig at vi tar vare på tennene.

Men når vi blir gamle, kan det være andre ting som virker viktige enn å ta vare på tennene, hvis man i det hele tatt har noen.

- Hvorfor mister man tennene når man blir gammel? Er det sånn at tennene våre går ut på dato? spør forskning.no-leser Bjørnar Johansen seg, og vi har tatt opp saken.

Morten Rykke, professor i kariologi og gerodontologi forteller at de viktigste årsakene til at eldre mister tenner er tannråte og tannkjøttssykdom.

'Morten Rykke, professor i kariologi og gerodontologi ved UiO'
"Morten Rykke, professor i kariologi og gerodontologi ved UiO"

Med bedre stell av munnhygiene kan disse sykdommene oppdages tidlig, og det kan forebygges av en selv, tannpleier og tannlege. 

En annen viktig årsak til gamles tanntap er deres medisinske status. 

- Det er som regel en tannkjøttsykdom som er årsak til at eldre mister tennene. Tannkjøttsykdommen kan de for eksempel ha fått på grunn av dårlig tannstell eller på grunn av munntørrhet som følge av medikamentbruk.

Det sier Marit Mjørud stipendiat, prosjektleder og sykepleier ved Nasjonalt kompetansesenter for aldring og helse.

Spyttet er undervurdert

Spyttet vi produserer er veldig viktig for helsen vår. Spyttet hjelper nemlig tennene å holde seg friske ved å nøytralisere syrer som kan ødelegge tannemaljen. Spyttet forebygger også hull, renser og hindrer vekst av bakterier og sopp.

Spytt gjør det også lettere for oss å spise, drikke og snakke.

Når man blir eldre tar man som regel også flere medisiner enn tidligere. Det antas at over 500 medisiner kan gi munntørrhet som bivirkning. Det finnes også sykdommer, som diabetes, som kan føre til munntørke.

God munnhygiene er viktigst  

Rykke forteller at tennene våre i utgangspunktet skal leve like lenge som resten av oss.

- Det er ikke gitt at det er en automatikk mellom å miste tenner og bli gammel. Tenner skal ha lang holdbarhet så lenge man vedlikeholder de godt.

Rykke forteller at det er viktig å ta ekstra godt vare på munnhygiene når vi blir eldre, nettopp fordi ting forandrer seg.

- Ansiktsmotorikken, bevegelsen og spyttsyklusen endrer seg når man blir gammel. Matrester kan derfor bli værende i munnen lengre enn tidligere. Det er derfor veldig viktig å ta ekstra godt vare på tennene sine når man blir gammel.

I en undersøkelse gjort av Folkehelseinstituttet ble det vist at eldre i byer har bedre tenner enn eldre som bor på landet. Rykke sier det kan være flere årsaker til akkurat det. Tilgjengeligheten til tannpleie kan være bedre i byen, og den sosiale aksepten kan være en årsak.

- Kanskje det å ha perfekte tenner er viktigere i byen enn på landet, sier han.

Marit Mjørud (Foto: Aldring og Helse)
Marit Mjørud (Foto: Aldring og Helse)

Flere egne tenner i dag


- Eldre i dag har langt bedre tenner enn eldre hadde tidligere. De aller fleste eldre har egne tenner og dermed har de enda større behov for hjelp til munn- og tannstell og tannlegetjenester, sier Mjørud.

En studie gjort av sykepleierstudenter ved HiO konkluderer med at pleiepersonell må ha en større rolle i de eldres tannsituasjon, da eldre ofte lar være å pleie munnen.

Mjørud forteller at de eldre kan være dårligere på å følge opp til kontroll, og de har vanskeligheter med å vedlikeholde tennene. Dette på grunn av at ulike sykdommer og funksjonsendring fører til økt behov for hjelp.

- Med god munnhygiene, et fornuftig kosthold og å holde seg unna spising mellom måltidene vil man kunne forebygge tannråte, og man vil kunne beholde tennene sine, avslutter Rykke.

Powered by Labrador CMS