Vann er viktigst

Bedre drikkevann og kloakksystem for alle. Dette er den sikreste måten å bekjempe fattigdommen i utviklingsland, mener amerikanske forskere.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Barn som vokser opp med dårlig drikkevann og tvilsomme sanitærforhold blir ikke like høye som andre unger. Få centimetere gjør større forskjell enn man skulle tro. Hemmet vekst er nemlig også forbundet med dårlig utviklet tenkeevne og svakere resultater på skolen.

Det er noe å tenke på, når man vet at 2,9 milliarder mennesker har dårlig tilgang på rent vann og at 4,2 milliarder ikke er tilknyttet skikkelige sanitæranlegg.

Vekstproblemer og magebesvær

Et forskerteam fra John’s Hopkins University i USA fulgte 230 peruanske spedbarn fram til toårsalderen, og undersøkte hvor fort de vokste og hvor ofte og lenge de hadde diaré. Magetilstanden ble registrert hver eneste dag, og høyden målt en gang i måneden.

Resultatene var klare. Da toårsdagen opprant, var ungene med dårligst vann- og sanitærforhold i gjennomsnitt én centimeter kortere enn jevnaldringer med gode forhold.

De dårligst stilte var dessuten 54 prosent mer utsatt for diaré. Dermed fikk de små kroppene sannsynligvis enda større problemer med å ta opp næringsstoffene de trenger for å utvikle hjernen skikkelig.

- I vår undersøkelse hang bedre vannkvalitet og sanitærforhold sammen med sunnere vekst og mindre risiko for diaré hos barn, skriver forskerne.

Lagrer vannet

Når man snakker om vannproblemer i uland, er det lett å se for seg tørre landsbyer i Afrika, men kvaliteten på drikkevannet kan være dårlig selv der det finnes nok å drikke. Flere av de peruanske hjemmene hadde innlagt vann.

Problemene oppstod da familiene lagret vannet før de drakk det, skriver forskerne, og det gjorde de i de aller fleste tilfellene. Lavt trykk, rasjonering og høye priser førte til at folk fremdeles fylte opp tanker i stedet for å bruke vannet rett fra springen.

Noen familier lagret vannet i små kar som ofte stod innendørs uten deksel. Andre brukte større, tildekkede tanker utenfor huset. Barn som vokste opp i hus uten kloakkanlegg og fikk drikke fra små, udekte tanker, var betydelig kortere og fikk oftere diaré enn ungene fra hjem med skikkelige sanitærforhold og større vanntanker.

- Vi må ikke utsette tiltak som reduserer de langsiktige sosiale kostnadene av dårlig vann, slette sanitærforhold og diaré hos barn, skriver Rebecca Dillingham og Richard L. Guerrant i en kommentar til rapporten.

Med andre ord: gi rent vann og en skikkelig do til alle!

Referanse:

W. Checkley, R. H. Gilman, R. E. Black, L. D. Epstein, L. Cabrera, C. R. Sterling, Effect of water and sanitation on childhood health in a poor Peruvian peri-urban community, The Lancet, 2004; 363: 112-18.

Powered by Labrador CMS