Annonse

Hvorfor kaster vi ikke-perfekt mat?

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

NMBU skal lede et europeisk forskningsprosjekt for å finne ut hvorfor fullt spiselig mat ender i søpla. Det er å lese på nettsidene til NMBU.

Europeiske husholdninger kaster om lag 25 prosent av all mat som kjøpes inn. I tillegg kastes 15 prosent av ferskvarer som frukt, grønnsaker, brød og meieriprodukter før de noen gang når butikkhyllene. Mattapet i verdikjeden i Europa utgjør årlig 180 kg per innbygger.

Men hva er vi forbrukere villig til å akseptere av mat som fremstår som ikke helt perfekt, men som fortsatt er god å spise?

Frukt og grønnsaker med rar fasong og yoghurt hvor “best før”-datoen har gått ut er eksempler på mat som ikke er perfekt, men fullt ut spiselig.

Fra 1. Juni vil NMBU-forsker Marije Oostindjer være prosjektkoordinator for COSUS – et treårig forskningsprosjekt som inkluderer forskningsinstitusjoner i Danmark, Sverige, Nederland, Tyskland og Norge. Målet er å øke terskelen hos forbrukere for såkalt suboptimal mat, som agurker med en særegen fasong, brød med ødelagt skorpe, misfargede epler og yoghurt og ost hvor den anbefalte best før-datoen har gått ut.

– Vi ønsker å vite mer om hvorfor en del forbrukere velger å kaste fullt brukbar mat, mens andre velger å spise den, sier Oostindjer.

Powered by Labrador CMS