Hvorfor har det skjedd så lite?
2. og 3. februar 2010 inviterer Universitetet i Bergen, Norges Handelshøyskole og Høgskolen i Bergen til nettverksmøte for likestillingsarbeidere i forskningssektoren. Temaet er rekruttering.
– På nettverksmøtet skal vi diskutere hvorfor det ikke er flere kvinner i vitenskapelige toppstillinger, til tross for alt fokus på likestillingstiltak over en lang periode, sier Anne Marit Skarsbø, likestillingsrådgiver ved Universitetet i Bergen.
– Allerede tidlig på 1970-tallet ble likestilling i utdanning og forskning et tema. Man var opptatt av utdanningssystemets rolle som foregangsfigur i samfunnsutviklingen, også når det gjaldt likestilling. Som ledd i utdanningseksplosjonen, strømmet kvinner til høyere utdanning, og siden midten av 1980-tallet har kvinner utgjort over halvparten av studentene. Lenge trodde vi at de ville erobre sin rettmessige plass blant de vitenskapelige ansatte, men fremdeles er det menn som dominerer i toppstillingene. Det gjelder også innenfor fag som er sterkt kvinnedominerte, sier Skarsbø.
Hun forteller at de ønsker å diskutere hvorfor det har skjedd så lite – til tross for at det lenge har vært mye fokus på likestillingstiltak.
– Vi vil også rette et kritisk blikk på utdanningssystemets rolle som reprodusent av den kjønnsbestemte arbeidsdelingen i samfunnet. Det fungerer ikke som en endringsagent, slik vi trodde på 1970-tallet, legger hun til. Fortsatt velger nemlig studenter tradisjonelt med tanke på fag og utdanning.
Mens programmet på nettverksmøtets første dag konsentrerer seg om kjønnsdelt forskning og utdanning, er dag to viet nettverksbygging. Mannlige forskere har større internasjonale kontaktnett enn kvinner.
– Mangel på nettverk, og særlig internasjonale nettverk, ser ut til å hemme kvinners forskningskarriere. Mye tyder på at det ikke er nok å jobbe hardt og være flittig, dersom en står utenfor sentrale faglige nettverk, påpeker Skarsbø.
På konferansen blir det fokus på ulike typer nettverk ved universiteter og høgskoler.
– Vi skal utveksle erfaringer og gi hverandre ideer om hvordan vi kan jobbe med nettverksbygging i forskjellige sammenhenger, forteller Skarsbø. Hun oppfordrer flest mulig til å ta turen til Bergen i februar:
– Å ha ansvar for likestilling kan være en svært ensom og utsatt post. Nettverksmøtene skal være en viktig arena for faglig påfyll. I tillegg er de et nødvendig og velfortjent pustehull, slik at deltakerne blir bedre rustet i den daglige kampen for likestilling ved insitusjonene sine.