Mugg forverrer astma

Mugg og fuktighet kan forverre plagene for astmatikere - og få friske til hoste.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Mugg og fuktighet er en huseiers mareritt, og det gis også skylden for diverse helseplager. I USA ba derfor the Centers for Disease Control om en rapport fra the Institute of Medicine (IOM) som skulle oppsummere hvilke vitenskapelige virkninger man hadde funnet.

Det viste seg at mugg og fuktighet forverret symptomene for astmatikere som var følsomme overfor slike forhold. Det viste seg også at mugg og fuktighet kunne få friske til å hoste.

Fremdeles ikke klare sammenhenger

Undersøkelsene kunne bare antyde at det var en mulig sammenheng med forekomsten av bronkitt eller astma hos friske barn. Det var heller ikke mulig å si sikkert om det var noen kobling mellom slike forhold og svekket hukommelse, kronisk tretthet, kreft eller andre sykdommer.

"Brannprøve av limtre. Nye materialer gir mugg langt bedre vekstbetingelser enn gammelt heltre."

Mugg og fuktighet skaper gode forhold for bakterier og midd, og frigjør kjemikalier fra en del bygningsmaterialer. Rapporten konkluderte med at de fleste undersøkelsene ikke har skilt mellom disse virkningene.

Rapporten konkluderte derfor med at disse effektene burde undersøkes bedre, og ba om nasjonale retningslinjer for å forhindre eller eliminere fukt i bygninger.

Uenighet mellom ekspertene

- Det er mulig at så mange som ti prosent av bygningene i Nord-Amerika er så fuktige at de kan føre til astma eller mindre infeksjoner, sier David Miller ved Carlton University i Ottawa.

Det er i tilfelle en virkelig stor belastning på den offentlige helsetilstanden.

- Det er vanskelig å si nøyaktig hvor stort dette problemet er i forhold til andre typer luftforurensninger innendørs, eller hvor viktig saken er, sier epidemologen Jonathon Samet ved Johns Hopkins University.

"Gips i kombinasjon med nye byggematerialer kan gi mugg ekstremt gode vekstvilkår."

Mugg og fukt utbredt også i Norge

Kolbjørn Mohn Jenssen, som er daglig leder ved Mycoteam i Oslo, sier at mugg er utbredt i Norge, og at det er spørsmål om i hvilke mengder. For eksempel er det alltid litt mugg i etasjeskillene i gamle bygårder i Oslo på grunn av byggemåten, uten at dette nødvendigvis er noe problem.

Ny byggeskikk med gipsplater og bearbeidete trematerialer som sponplater og sammenlimt tre gir helt andre betingelser enn tidligere.

- Blir det først fukt i slike materialer, utvikler muggen seg ekstremt mye fortere enn i gammel heltre, sier Jenssen.

Han sier at at det tar tid å fastslå sammenhengene mellom helseplager og fukt vitenskapelig. For eksempel har man tidligere sett etter soppsporer i luften, og først nylig vurdert å se etter soppfragmenter. Disse små bitene er mye mindre og går lettere ned i lungene. Her gjenstår det en del forskning.

Hos oss er det ingen tvil

- Når det gjelder vårt daglige virke, synes sammenhengen klar, uten at det er vitenskap, sier Jenssen.

- Vi kommer til folk som bor i en fuktskadet bolig og som har helseplager. Når vi utbedrer fuktskadene, minker helseplagene eller blir borte. Vi som jobber med dette er ikke tvil om sammenhengen mellom fukt og helseplager.

Les mer…

Science (krever registrering): The Perils of Indoor Mold

Powered by Labrador CMS