Menneskets smarteste venn

Hunder kan danne seg abstrakte konsepter på samme måte som oss mennesker. Dessuten er de ikke så verst på datamaskiner heller.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.Østerrikske forskere har utforsket hunders tankeevner ved hjelp av datamaskiner med berøringsfølsom skjerm.

Hundene var i stand til å klassifisere sammensatte fargefotografier og plassere dem i kategorier.

Hund ser hund

Forskerne ville teste om hunder er i stand til å gjøre en visuell kategorisering av bilder, og om de kan overføre denne kunnskapen til nye situasjoner.

Fire hunder fikk se bilder av hunder og landskap, for deretter å gjøre et valg ved hjelp av den berøringsfølsomme skjermen.

Først gikk de gjennom en treningsfase. Her fikk de se landskapsbilder og hundebilder samtidig. Dersom de valgte hundebildet ble de belønnet (såkalt positiv stimuli).

Overførte kunnskap

Deretter gikk hundene gjennom to tester.

Først fikk de se vidt forskjellige bilder av hund og landskap. De fortsatte med å velge hundebildene.

Forskerne konkluderer dermed med at hundene var i stand til å overføre kunnskapen fra treningsfasen til et nytt sett med visuelle stimuli, selv om de aldri hadde sett bildene før.

I den andre testen fikk hundene se hundebilder som var limt ovenpå landskapsbildene som ble brukt i treningsfasen.

Dermed sto de plutselig overfor motsetningsfylt informasjon. På den ene siden fanget blikket opp et nytt positivt stimuli i avbildingen av hunden. På den andre siden så de et kjent negativt stimuli i landskapet.

Dannet konsept

I de tilfellene hvor hundene måtte velge mellom den nye hunden over det kjente landskapet, og et helt nytt landskap uten hund, valgte de bildet med hund.

- Resultatene viser at hundene var i stand til å danne et konsept, altså “hund”. Eksperimentet kan imidlertid ikke fortelle oss hvorvidt de faktisk gjenkjente hundene på bildene som hunder, heter det i en pressemelding fra Springer.

Forskerne tror dessuten at datamaskiner med berøringsfølsom skjerm kan åpne helt nye muligheter for å teste hunders tankeevner. Fordelen er nemlig at metoden eliminerer mulig menneskelig innflytelse på dyrene.

Teknikken kan også brukes til å teste forskjellige læringsstrategier, og kan gjøre det mulig for forskere å sammenligne tankeevnene til forskjellige arter med én metode.

Referanse:

Range F et al; Visual categorization of natural stimuli by domestic dogs (Canis familiaris); Animal Cognition, 2007; DOI 10.1007/s10071-007-0123-2.

Lenke:

Springer: Computer savvy canines

Powered by Labrador CMS