Hunden tolker følelser i stemmen

Hjernene til mennesker og hunder reagerer på samme når de hører stemmer med ulike emosjoner.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Tålmodig hund i hjerneskanneren. (Foto: Eniko Kubinyi)

Har du en følelse av at Fido skjønte at du var lei deg, da du fortalte ham om den dumme hendelsen på jobben?

Kanskje gjorde han akkurat det. Ved å lytte til stemmen din.

Ny forskning antyder i nemlig at hunder ikke bare har evne til å skille mellom ulike emosjoner i stemmene til både mennesker og andre hunder. De får også mye aktivitet i de samme delene av hjernen som vi mennesker bruker til denne oppgaven.

Dette kan være interessant både for evolusjonsbiologer og hundeeiere.

Lå helt stille

Det er et kobbel svært lydige bissevover som har bistått forskerne i stemmeforskningen.

Hund venter pent på hjerneskanning. (Foto: Eniko Kubinyi)

Dyra ble trent til å ligge stille som mus mens forskerne rullet dem inn i en fMRI-maskin. Der inne fikk hundene høre nesten 200 klipp av menneskestemmer, hunderstemmer og andre lyder mens forskerne skannet dyras hjerner.

Både menneskelydene og hundelydene hadde forskjellig følelsesmessig innhold – helt fra triste ynk og gråt til latter og begeistret bjeffing, ifølge en pressemelding fra Cell Press.

Så måtte en tilsvarende gjeng mennesker gå igjennom samme prosessen. Dermed kunne forsker Attila Andics og kollegaene hans sammenligne reaksjonene inne i tenkeboksen til de to artene.

Reagerte på følelser

Det visste seg at lignende områder i hjernene til både menneskene og hundene så ut til å reagere på stemmelyder, men ikke på andre lyder eller stillhet.

Ikke overraskende så det ut til at mange av disse områdene i hundehjernene slo mer ut når de oppfattet hundelyder, mens menneskene fikk størst reaksjon på stemmer fra folk.

Det som imidlertid forbløffet forskerne, var at hjernene til de to artene så ut til å reagere ganske likt på følelsesinnholdet i stemmene. Noen områder så for eksempel ut til å lyse opp da det ble spilt av glade stemmelyder, men ikke i forbindelse med triste lyder.

Tidligere enn antatt

Kanskje kan dette vært et skritt mot en bedre forståelse av hvorfor hunder ofte er flinke til å oppfatte eiernes følelser, mener forskerne.

Dessuten kan det gi oss et hint om når hjernen begynte å utvikle egne områder som reagerer på stemmelyder, skriver forskerne i Current Biology.

De nye resultatene kan jo tyde på at egenskapen allerede hadde utviklet seg hos den siste felles stamfaren til hunder og mennesker, som levde for rundt 100 millioner år siden.

Det er i så fall tidligere enn antatt, skriver forskerne, som likevel minner om at egenskapen også kan ha utviklet seg to ganger uavhengig av hverandre.

- I det minste begynner vi å forstå hvordan vår beste venn ser på oss og navigerer igjennom våre sosiale omgivelser, sier Andics.

Flinke bisker ved MR Research Centre i Budapest. (Foto: Borbala Ferenczy)

Referanse:

A. Andics, M. Gácsi, T. Faragó, A. Kis, Á. Miklósi, Voice-Sensitive Regions in the Dog and Human Brain Are Revealed by Comparative fMRI, Current Biology, 20. februar 2014.

Powered by Labrador CMS