Smurte farao seg i hjel?

Den egyptiske farao Hatshepsut kan intetanende ha smurt seg inn med kreftfremkallende hudkrem. Kanskje kan det kaste lys over hvordan hun døde.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Hatshepsut var den femte faraoen i Egypts 18. dynasti, og regjerte over landet i 20 relativt fredelige år. For henne personlig ble imidlertid enden av livet et ublidt møte med menneskekroppens feilbarlighet:

Mumien etter Hatshepsut viser at hun var overvektig, hadde dårlige tenner, diabetes og sannsynligvis også gikt da hun døde. Dessuten hadde hun skjelettkreft – det hele i en alder av rundt 50 år.

Om det var kreften som drepte henne, vites ikke. Men nå har forskere ved Universitetet i Bonn muligens funnet ut hvor kreften kom fra:

Undersøkelser av det 3500 år gamle innholdet i en flaske funnet i graven hennes viser nemlig at hun sannsynligvis smurte seg inn med en kreftfremkallende krem.

Det kan ha blitt hennes endelikt.

Hatshepsuts flakong (Foto: Barbara Frommann/Uni Bonn)

Samme kreftstoff som i sigaretter

Flasken, med en inskripsjon som erklærer at den tilhørte Hatshepsut, har hittil vært antatt å inneholde dronningens parfyme. Åpningen på flasken har vært dekket av det som har blitt sett på som skitt, og ingen hadde hittil vært nedi flakongen og tatt prøver.

Egyptologen Michael Höveler-Müller og farmakologen Helmut Wiedenfeld lurte imidlertid på om møkklaget i flaskehalsen kunne være restene etter leirforseilingen av flasken, og at det derfor kunne tenkes å fortsatt finnes rester etter flaskens innhold på innsiden.

En CT-skan viste at teorien stemte, og at det faktisk fantes rester av tørket væske i flaskens indre. Et endoskopi, som vanligvis brukes til å undersøke rumpene og tarmen til moderne mennesker, ble så brukt for å ta prøver fra flaskenes innhold.

Prøvene avslørte spor etter benzopyren, eller stekemutagener, som det også kalles.

Benzopyren lukter godt, finnes blant annet i tjære, asfalt og grillmat – og er et av stoffene som gjør at røyk forårsaker lungekreft.

Som en tallerken ribbe

Resten av innholdet i flasken antyder sterkt at det her ikke dreide seg om en parfyme, men heller om en slags krem. Store deler av innholdet var nemlig palmeolje og muskatnøttolje, to svært fete oljer som ingen dame med respekt for seg selv ville smurt i ansiktet.

Flakongen som inneholdt det som ser ut til å ha vært en kreftfremkallende hudkrem (Foto: Barbara Frommann/Uni Bonn)

– Jeg trodde ingen ville smurt så mye fett i ansiktet. Det ville fått henne til å se ut som en tallerken med ribbe, sier Wiedefeld i en pressemelding fra universitetet.

Kremen inneholdt dessuten umettede fettsyrer, som fortsatt brukes til å lindre og behandle hudproblemer den dag i dag.

Hatshepsuts mumie ble funnet av den berømte arkeologen Howard Carter allerede i 1903, men den ble ikke identifisert før i 2007.

Undersøkelser av mumien og av andre familiemedlemmers etterlevninger viser at slekten sannsynligvis led av en eller annen hudsykdom, som for eksempel eksem.

– Hvis du ser for deg en dronning med en kronisk hudsykdom som hun fant en midlertidig kur for i denne salven, så kan du lett se for deg at hun har utsatt seg selv for en stor risiko opp gjennom årene, sier Wiedenfeld.

Kilde:

University of Bonn: Deadly medication? (pressemelding)

Powered by Labrador CMS