Menn velger usikker sex, og det fører til flere hiv-smittede enn noen gang. (Illustrasjonsfoto: Microstock)

Kraftig økning i hiv-smitte

Aldri før har så mange menn som har sex med menn, blitt smittet av seksuelt overførbare sykdommer. Og gonoré-bakterien er i ferd med å bli resistent mot antibiotika.

I 2014 ble det påvist 107 tilfeller av hivsmitte blant menn som har sex med menn (msm). Året før ble 98 menn registrert smittet. Folkehelseinstituttet rapporterer at tallet er det høyeste noensinne.

I tillegg øker antall påviste tilfeller av andre seksuelt overførbare sykdommer, som syfilis og gonoré.

Dramatisk økning

Antall hiv-smittede blant msm har økt dramatisk de siste ti årene. Til sammenligning betegnet Folkehelseinstituttet det som en urovekkende utbrudd da det ble registrert 57 hiv-smittede menn i denne gruppen i 2003.

Totalt ble det meldt 249 hiv-tilfeller i Norge i fjor. 184 var menn, og 65 var kvinner. Det anslås at minst 500 til 700 personer i Norge er hiv-smittet uten å vite det, melder Folkehelseinstituttet.

Smittes i Oslo

– I perioden 2002 til 2011 ble det årlig registrert mellom 56 og 97 tilfeller av hiv-smittede msm i Norge, forteller Irena Jakopanec. Hun har nettopp tatt doktorgraden på hiv, syfilis og gonoré blant msm i Norge.

Over halvparten av mennene – 51 prosent – forteller at de ble smittet i Oslo. – Det er i Oslo de fleste i denne populasjonen befinner seg, sier hun.

– Et økende antall oppgir å ha andre seksuelt overførbare sykdommer samtidig, sier Jakopanec.

Resistent gonoré

Irena Jakopanec peker på at de som har andre seksuelt overførbare sykdommer, som syfilis og gonoré, er lettere mottakelige for hiv-viruset. (Foto: Davis Volent Lindberg)

I studien sin peker hun på at bærere av andre seksuelt overførbare sykdommer, som syfilis og gonoré, er lettere mottakelige for hiv-viruset.

– Gonoré er i ferd med å bli en sykdom som vanskelig lar seg kurere fordi bakterien er i ferd med å bli resistent mot antibiotika. Utviklingen er bekymringsfull, sier hun.

Tilfeldige partnere

Et stort flertall av mennene som er smittet med de seksuelt overførbare sykdommene, forteller at de er blitt smittet av en tilfeldig parter.

– Vi ser høy risikoatferd blant msm. De forebyggende tiltakene er i tillegg ineffektive. Hvis vi ønsker å stoppe epidemien, må vi virkelig henge i. Mange er redde for å ta en hiv-test. En tredjedel av de som får diagnosen, er aldri blitt testet tidligere. Det er en svært høy andel, sier Jakopanec.

I vinter konstaterte Anne-Karin Kolstad, leder for HivNorge, overfor NRK at kunnskapen om hiv er elendig blant folk flest. Hun mener at myndighetene må ta ansvar for å informere mer.

Også Irena Jakopanec peker på at de forebyggende tiltakene har vært utilstrekkelige. 

– Men jeg er uenig i påstanden om at kunnskapen om hiv er elendig. Vi vet at msm vet betydningen av sikker sex. Vi ser derimot at mange velger usikker sex og dermed utsetter seg for risiko, sier hun.

Referanse:

Irena Jakopanec: What you love might kill you. Epidemiology, time trends and risk factors for sexually transmitted infections among men who have sex with men in Norway, 1992-2013. Doktoravhandling, Universitetet i Oslo.

Powered by Labrador CMS